Loading...

Evile - The Unknown

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-09-2023

Tracklist

01. The Unknown
02. The Mask We Wear
03. Monolith
04. When Mortal Coils Shed
05. Sleepless Eyes
06. Out Of Sight
07. At Mirror’s Speech
08. Reap What You Sow
09. Beginning Of The End
10. Balance Of Time

Evile is bezig sinds 2004 - zelfs al sinds 1999 wanneer je de periode toen de band nog als Metallica coverband Metal Militia door het leven ging. Na een debuut-EP in 2004 verschenen in de navolgende jaren regelmatig nieuwe albums, maar sinds 2013 was het angstvallig stil vanuit het Evile-kamp. Totdat in 2021 Hell Unleashed verscheen, waarbij zich een opmerkelijke bezettingswisseling voordeed: Matt Drake heeft de band verlaten, zodat z'n jongere broer Oliver - vertrokken in 2013, teruggekeerd in 2018 - nu naast het gitaarwerk ook de zang er bij doet. In Adam Smith heeft de band een nieuwe tweede gitarist. In deze zelfde bezetting komt de band al na twee jaar met de opvolger: The Unknown.

Was Hell Unleashed misschien wel het meest felle en snelle Evile-album ooit, met hun nieuwe album slaat het Britse viertal helemaal de andere kant op. The Unknown grossiert in trage metal-tracks die met pijn en moeite het predicaat thrash mogen dragen. Om er ter vergelijking het grote voorbeeld van Evile maar bij te halen: denk daarbij aan Metallica-nummers als The Thing That Should Not Be, Sad But True of Harvester Of Sorrow. Niet qua niveau, maar intensiteit, snelheid en agressie: afwezig dus. En, nou ja, dat boort denk ik toch wel een ander publiek aan dan de felle thrash metal van de voorganger.

When Mortal Coils Shed is als vierde track daarvan het dieptepunt: na al dat traags ook nog eens een ballade, je bedenkt het niet. En die duurt dan ook nog eens ruim zeven minuten.... Okay, daarna kan het niet beroerder meer, dus volgt aansluitend een voorzichtig hoogtepuntje: Sleepless Eyes is het eerste nummer van The Unknown waarop Evile te betrappen is op serieuze snelheid. Ik snap nu meteen de keuze voor de tragere muziek, want de zang van Oliver blijft hier een beetje achter. Out Of Sight zet op dezelfde voet voort, waardoor ik bijna hoop krijg op een sterk tweede album-deel. At Mirror’s Speech groovet meer dan dat het thrasht, waarna het tot afsluiter Balance Of Time duurt voor we weer een wat feller nummer horen.

De albums Hell Unleashed en The Unknown tonen twee gezichten van dezelfde band. Het mag inmiddels duidelijk zijn waar mijn voorkeur ligt - en vast niet alleen de mijne. In dat licht bezien valt The Unknown best tegen. Ik ben benieuwd hoe Evile dit album gaat opvolgen.

Oliver Drake - Zang, Gitaar

Adam Smith - Gitaar

Joel Graham - Bas

Ben Carter - Drums