Loading...

Berzerker Legion - Chaos Will Reign

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-02-2024

Tracklist

01. Chaos Will Reign
02. Choirs of Anguish
03. Nihilism Over Empathy
04. Towards Oblivion
05. This Is the End
06. Damnation
07. Eternal Void
08. Worship All That Is Dead
09. Shepherds of War
10. From the Darkness Inside
11. War Chant

Berzerker Legion is een soort van all-star metal-gezelschap, met Zweden min of meer als thuisbasis (en met gitarist Alwin Zuur ook Nederlandse inbreng). Niet alleen daarom, maar ook vanwege de stoere bandnaam, en Jonny Pettersson aan de microfoon, verwachtte ik een stevig potje death metal. Debuutalbum Obliterate The Weak (2020) had ik niet direct paraat (maar is hier wel besproken door toenmalig collega Douwe), het tweede album Chaos Will Reign beschouw ik als mijn eigen kennismaking.

Chaos Will Reign opent met het titelnummer, dat iets minder dan zes minuten duurt. Dit nummer en het daaropvolgende Choirs Of Anguish zijn de twee singles die voorafgaand aan het album verschenen. Het zijn van die typische zware mid-tempo beukers waarin Berzerker Legion blijkt te grossieren. Vooral die tweede is eerder episch en bombastisch dan dat je verwacht naar death metal te luisteren. Naast de woeste riffs enerzijds en melodieuze leadgitaren anderzijds, vallen ook de krijsende zangstem en het opzwepende drumwerk op.

Met het derde nummer Nihilism Over Empathy gaat dan het gas er vol op. De muziek laat hier wat thrashy elementen horen, en drummer James Stewart gebruikt voor het eerst enkele halsbrekende blastbeats. Wat nadrukkelijk aanwezig blijft zijn de melodieuze leadgitaren, die daarmee aardig de hoofdrol voor zich opeisen. Daarna wordt met de volgende paar nummers het middentempo weer opgezocht, waar Berzerker Legion zich blijkbaar toch het meeste in thuis voelt. Towards Oblivion is bijvoorbeeld lekker log, laat toffe riffs horen, en luistert lekker weg. Damnation is daarentegen weer kort en krachtig, bij vlagen voorzien van een goede stevige brul van Petterson. De beukende riffs doen de rest, en laten een verpletterende indruk achter.

Eternal Void begint ingetogen, sfeervol, maar barst al snel los in een reeks aan blasts. Het lijkt wel of hiermee een trendbreak met het overheersende middentempo wordt aangekondigd, want ook de navolgende (kortere) tracks Worship All That Is Dead en Shepherds Of War laten aanzienlijk snellere passages horen dan je misschien zou verwachten. Toch vind ik juist de afwisseling tussen de verschillende sferen en tempo's, zoals Eternal Void laat horen het meest aansprekend. Een album dat zich grotendeels voltrekt in hetzelfde tempo wordt aardig vervelend denk ik.

Van verveling kan hier echter totaal geen sprake zijn. Met de epiek van From The Darkness Inside is ook helemaal niks mis, terwijl afsluiter War Chant de luisteraar nog eenmaal meevoert in het verwoestende effect van straffe riffs, terwijl de ratelende basdrums op de achtergrond een spetterende basis leggen. Berzerker Legion brengt oerdegelijk doodsmetaal; soms spetterend en overrompelend, soms meeslepend episch, maar altijd met de verbluffende wisselwerking tussen kracht en melodie.

Jonny Pettersson - Vocals

Tomas Elofsson - Guitars

Alwin Zuur - Guitars

James Stewart - Drums

Fredrik Isaksson - Bass