Loading...

Nasty - Heartbreak Criminals

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-12-2023

Tracklist

01. Intro
02. Roses
03. Reality Check
04. 911
05. Total Domination
06. Heartbreak Criminals
07. Resurrection
08. More Fire
09. Nobody Cares
10. Don’t Play With Fire
11. Kiss From A Rose
12. Declaring War [2023 version]
13. Chaos [2023 version]

Wanneer ik zo teruglees wat ik de voorbijgaande jaren over Nasty geschreven heb, vermoed ik dat de band een aardige progressie heeft doorgemaakt. Van redelijk eendimensionale punky hardcore naar meer door metal beïnvloedde beatdown - een verloop dat ik toejuich. Heartbreak Criminals is na Menace (2020) het tweede Nasty-album voor Century Media.

Om die ontwikkeling kracht bij te zetten heeft Nasty twee nummers van hun album Declaring War (2006) opnieuw opgenomen, zodat de verschillen - en daarmee ook de progressie - duidelijk aan het licht komen. De band heeft er ook de tijd voor genomen, want Menace verscheen in een lastige tijd, waarna veel niet mogelijk was. Een aantal singles (Roses, Reality Check en Heartbreak Criminals) verscheen dan ook al een poos voordat het album klaar was - net als Declaring War en Chaos trouwens, de twee 'oudere nummers'.

Wat me hier vooral bevalt is het zware, eigentijdse gitaargeluid dat Nasty zich heeft aangemeten. Misschien heel flauw vanuit mijn perspectief, maar dat geluid is absoluut 'metal-waardig'. Luister maar eens naar nummers als Total Domination en Nobody Cares, heel veel boosaardiger wordt het niet. Daar staan dan snelle furieuze knallers als bijvoorbeeld 911 en Don’t Play With Fire tegenover. Opvallend is verder de deels zeer melodieuze aanpak van titelnummer Heartbreak Criminals, dat naast verwoestende breakdowns ook cleane zangpartijen laat horen.

De oprecht klinkende boosheid van brulboei Matthi combineert op aangename wijze met de bij vlagen overdaad aan breakdowns - beide aspecten inherent aan deze muzieksoort. Nasty is echter al lang niet meer 'zomaar' een hardcore-band. Okay, de korte furieuze uitspattingen zijn er nog steeds, maar ook goed in elkaar gestoken composities beheerst dit kwartet Belgen (of zit er nog altijd ook een Duitser in de band?).

Heartbreak Criminals blijkt een sterk album voor de liefhebber van hedendaagse, metal-geïnjecteerde hardcore.

Berry - bass

Nash - drums

Paddy - guitars

Matthi - vocals