Loading...

Strigoi - Bathed In A Black Sun

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-01-2024

Tracklist

01. Bathed In A Black Sun
02. The Grotesque
03. Beautiful Stigmata
04. A Spear of Perfect Grief
05. The Construct of Misery

Direct nadat het Vallenfyre-project z'n einde vond (najaar 2018) kwam Greg Mackintosh (uiteraard ook bekend van Paradise Lost) met z'n nieuwe band Strigoi op de proppen. Hun debuut uit 2019, Abandon All Faith, was een opmerkelijke overgang, waarbij de invloeden van crust, punk, death en grind metal die Vallenfyre hadden gedefinieerd, werden overgenomen om van daaruit een extreem muzikaal amalgaam neer te zetten, dat er qua duisternis niet voor onder mocht doen.

Waar het debuut een plaat was waarop de herinnering aan Vallenfyre een onvermijdelijke, maar belangrijke invloed uitoefende, was het tweede album Viscera (2022) de plaat waarop Strigoi zichzelf definieert volledig op hun eigen waarden. Een opvolger is er nog niet, maar wel een nieuwe EP: Bathed In A Black Sun. Het blijkt naast het titelnummer, dat al op Viscera stond, te gaan om vier niet eerder uitgebrachte nummers, zogenaamde leftovers van de opnamesessies voor Viscera.

Dat titelnummer is pure, onvervalste smerigheid, afgeslankt met sludgeriffs en een knapperige drumgroove. Dit is in de basis die traag voortslepende doom-death zoals we die kennen van Mackintosh voorgaande band(s). Haaks daarop staan de al even typerende (en vooral hele korte) d-beat-stampers - even smerig, maar dan opzwepend - als The Grotesque en afsluiter The Construct Of Misery.

Qua atmosfeer moet ik - buiten Vallenfyre uiteraard - toch ook nog altijd denken aan Celtic Frost / Triptykon. Die combinatie van het door merg en been snijdende, schurende gitaargeluid en laag-grommende, kermende stemgeluid doet mij daar erg aan denken, nog versterkt door die enorm zwartgallige sfeer. De muziek van Strigoi is vooral eerlijk, rauw, en stiekem best Brits. Ik vind het bovenal erg vet!

Greg Mackintosh - Vocals, Guitar

Chris Casket - Bass

Guido Zima - Drums

Ben Ash - Guitar