Loading...

Fractured Insanity - Mass Awakeless

Gepost in Reviews door Peter Hagen op 09-10-2010

Tracklist

01. Echoes from Despair and Damnation
02. Mass Awakeless
03. The Damned
04. Infecting the Blind
05. Insanity's Haze
06. Breed of Nothingless
07. Faceless Redemption
08. Catalysmic Disruption
09. The Rise of the Nameless Aeon
10. Towards Nihility and Annihilation

Vanuit België komt Fractured Insanity met hun tweede plaat Mass Awakeless. De band is oorspronkelijk begonnen in 2004, maar pas in 2005 werd er een zanger bij gezocht. In 2007 werd de eerste plaat When Mankind Becomes Diseased uitgebracht. Het jaar hierna verliet de zanger de band en werd er een nieuwe zanger en een tweede gitarist aangetrokken. De line-up was compleet voor het maken van Mass Awakeless

De band beschrijft dat ze death metal spelen in de richting van Suffocation, Hate Eternal, Pyaemia, Decrepit Birth, Krisiun and Decapitated. Maar meestal heb ik daar niet zoveel aan. Toen ik het schijfje opzette kwam ik bij het intro van het nummer "Echoes From Despair" wat me eigenlijk niet zo aangreep. Een orkestraal film-muziek-achtig intro met strijkers etc. Een kleine *zucht* kwam in me op, omdat mijn verwachtingen hierbij een beetje verdwenen, tot ik de eerste drums en gitaren hoorde na 1,5 minuut! Dit kon wel eens een monsterachtige productie zijn.

En een monsterlijke productie is het ook! Het eerste deel van het intro had me een beetje op een verkeerd spoor gebracht. Het einde van het intro laat dan ook een extreme blastbeat horen, waarna de muziek feilloos overloopt in het titelnummer Mass Awakeless. Ik kan heel simpel zijn: agressief, maar dynamisch, fris met een super strakke productie! Hard afgemixt, maar elke noot erg duidelijk hoorbaar. In tegenstelling tot waar sommige death metal cd's het laten afweten zijn de nummers afwisselend en hebben een eigen karakter.

In een interview laat de band ook weten dat diversiteit voor hen essentieel is. Het duurt even voor het nummer klaar is, maar dan heb je ook wat. En dit is ook zeker zo. In Infecting the Blind worden dan ook kleine samples gebruikt om het geheel nog eens wat extra aan te kleden, maar let wel: het zijn details! Het meer dan 6 minuten durende Insanity's Haze loopt daarnaast van een akoestisch intro, tot extreme death metal, naar melodische bruggen en staccato coupletten. En als dat nog niet bijzonder genoeg is, is nummer zes Breed of Nothingless een nummer volledig op piano.

Vervolgens gaat de plaat met mach 3 verder. Als ik dan toch een andere naam mag noemen hoor ik hier en daar wat vleugjes a la Necrophagist terug, maar ook Nile bijvoorbeeld. Maar het beste vind ik dat het details zijn. Het is niet 1 soort riff die je hoort in de nummers, waarbij je de band met een stijl kan bestempelen, maar aan elkaar gewaagde combinaties van riffs. De nummers Forsaken Redemption, Cataclysmic Disruption en The Rise of the Nameless Aeon hebben allemaal ook dit karakter, maar lijken zeker niet op elkaar! De plaat wordt vervolgens afgesloten met het instrumentale nummer Towards Nihility and Annihilation. Mogelijk kunnen we dit dan toch wel de ballad op de plaat noemen... maar dan wel death metal stijl!

Wie denkt dat Fractured Insanity door alle extra's op hun nieuwe plaat geen echte death metal is, zit er zeker naast. Dit is zeer intense, hedendaagse, brute death metal. Met deze tweede plaat Mass Awakeless hebben deze jonge Belgen een zeer goede gooi naar internationale faam op de plank liggen!

Fafa - Vocals

Didier - Bass

Kenny - Guitar

Dieter - Guitar

Ignace -Drums