Loading...

F.K.Ü. - The Horror And The Metal

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-07-2024

Tracklist

01. The Horror and the Metal
02. (He Is) The Antichrist
03. The Spawning
04. Don't Have to Go to Texas
05. Harvester of Horror
06. Deep Cuts
07. They Are 237
08. Bringing Back the Dead
09. Some Kind of Mosher
10. You Are Who You Eat

De Zweedse onderbroekenlol-thrashers van Freddy Krueger’s Ünderwear zijn al lang geen onbekenden meer in de scene. Al bijna dertig jaar maken ze de wereld onveilig met hun op klassieke horror-films geïnspireerde, opgefokte thrash metal. Tot nu toe verschenen vijf albums, waarvan 1981 in 2017 het laatste was. In weerwil van de snelheid hun muziek maak F.K.Ü. geen haast met de releases, dus is het zeven jaar later tijd voor de opvolger:The Horror And The Metal.

"Never part of any trend, it's horror and metal till the end". De slotzin van het titelnummer van het nieuwe album vat vrijwel de essentie van F.K.Ü samen. Zwaar geïnspireerd door horrorfilms uit de jaren '80 en crossover thrash metal (meestal S.O.D. om eerlijk te zijn) vormde de kiem voor wat F.K.Ü zou worden. Destijds, eind jaren negentig, was het spelen van dit soort muziek waarschijnlijk het meest niet-coole wat je kon doen, maar de Zweden hebben consequent hun eigen ding gedaan en hebben nooit de trends in de muziekscene gevolgd.

Het album is een eenvoudige missieverklaring en dient om de twee fundamentele pijlers van F.K.Ü te versterken. Horror is het algemene thema van de band en de films uit de jaren '80 dienen als hun belangrijkste lyrische en visuele inspiratie; metal is wat door de aderen van deze jongens stroomt. Met één voet in de Bay Area thrash metal, en één in de crossover scene van de oostkust, hebben ze hun eigen mengsel van crossover thrash gecreëerd, klaar om een moshpit te doen ontbranden.

Opnieuw geproduceerd door de zanger van de band, sloot de band zich begin 2023 op in Rorysound Studios om te beginnen met het opnemen van het nieuwe album. Toen ze na een paar maanden eindelijk door de voordeur naar buiten kwamen (net zoals Jack Torrance met een bijl door de badkamerdeur brak) hadden ze een horror-metalen werkstukje gecreëerd dat elke onzekerheid over wat hun bedoelingen zijn zal wegnemen. Hoewel ze nooit zijn weggeweest, wordt het tijd dat iedereen weet dat F.K.Ü. weer 'in da house' is!

Inderdaad, weinig origineels te vinden bij F.K.Ü. Evengoed glijdt hun horror-thrash mij verrassend gemakkelijk de gehoorgangen in. Het feest der herkenning smaakt mij wel; daarnaast is dit natuurlijk ook gewoon een retestrakke band die heel goed weet wat het wil. Op de uitvoering valt dan ook niks aan te merken wat mij betreft. Gewoon opnieuw genieten dus van deze pretentieloze party-thrash!

Patrik Sporrong "Pat Splat" - Bas, zang

Peter Lans "Pete Stooahl" - Gitaar, zang

Lawrence Mackrory "Larry Lethal" - Zang

Emil Berglin "Unspeakable Emp" - Drums