Loading...

Absent - Towards The Void

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-03-2018

Tracklist

01. Ophidian Womb
02. Semen Prayer
03. Funeral Sun
04. Urine

Ik ben verbaasd om te zien dat Towards The Void van Absent gepromoot wordt als EP. Vier nummers met een gezamenlijke speelduur van bijna 41 minuten is - zeker voor doom-begrippen - toch gewoon een album? Deze Absent is nog een relatief nieuwe, Braziliaanse band, die hun debuut op 1 januari van dit jaar in eigen beheer op de wereld los liet. Ik heb het idee dat dat nog wat voeten in aarde heeft gehad, want het materiaal is al in mei 2016 - in twee dagen tijd - opgenomen. Inmiddels is de band opgepikt door het Canadese World War Now Records, dat eind februari voorzag in een meer uitgebreide release.

Towards The Void is hoe dan ook een release geworden waar het Braziliaanse trio zich niet voor hoeft te schamen. Vier tracks, vier enorme vette plakken sludgy doom die druipen van wanhoop, eenzaamheid en radeloosheid. Vier nummers ook die die de door mij zo bewierookte samensmelting van melodie en logheid in zich verenigen. En dat is nog niet eens alles, want zo af en toe wordt er ook nog eens een de nodige psychedelica (nog meer wierook) aan toegevoegd; zoals opener Ophidian Womb met z'n bij vlagen zweverige gitaarlijnen en vooral het ingetogen, hypnotiserende middenstukje laat horen.

De lome en logge riffs blijven daarnaast echter onophoudelijk doordreinen; het wedstrijdje laag, lager, laagst zou Absent met Semen Prayer bijvoorbeeld wel eens kunnen gaan winnen. En dan is de combinatie met die zeurend-galmende vocalen natuurlijk een perfecte; echt, ik word razend enthousiast van het hier opgebouwde sfeertje! De tempoversnelling die na dik drie minuten z'n intrede doet is zo onverwacht dat ik Absent spontaan hoog heb zitten. Dat onverwachte geldt overigens ook de spacy stemmen die al net zo plotseling opduiken.

En als je denkt dat je alles gehad hebt dendert Funeral Sun daar met een enorm diverse invulling - met vasthouding van de donkere en vooral psychedelische sfeer - nog eens overheen qua verrassingselementen. Echt waar, dit hoor je niet bij de gemiddelde doomband! Met het stevig slepende slotstuk Urine is het feest wat mij betreft al weer veel te snel afgelopen.

Ik ben echt enorm aangenaam verrast door deze tot voor kort mij onbekende Braziliaanse band. Inderdaad koppelt Absent vooral standaard doom- en psychedelische kenmerken die houvast en herkenbaarheid bieden, aan een aanpak die ik zeker 'anders' of eigenwijs zou willen noemen. Ik durf dan ook gerust te stellen dat dit trio van diverse elementen een geheel eigen geluid heeft gesmeed, waarbij je als liefhebber van doom en sludge absoluut aan je trekken zult komen!

Maurício Caio - Drums

Luan Lima - Guitars

Thiago Satyr - Vocals, Bass