Loading...

Akem Manah - Demons Of The Sabbat

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-03-2016

Tracklist

1. Dark Ritual
2. Worship In Fire
3. Reign Of Terror
4. Possession Of Nun
5. Hollow Graves
6. Unholy Horror
7. The Twisted Rites Of Satan’s Bride
8. Nightfall
9. Demons Rise

Toen ik de bandnaam Akem Manah onder ogen kreeg dacht ik eigenlijk zonder er bij na te denken dat ik met de Belgische doomband te maken had. Niets bleek minder waar: er is ook een Amerikaanse doom/death metalband met dezelfde naam. Hier was ik nog niet eerder mee in aanraking gekomen; wonderlijk genoeg, want die band heeft sinds het ontstaan in 2009 toch al drie albums, en daarnaast een hele zwik singles en EP's op z'n naam staan.

Deze Akem Manah blijkt te draaien om Dead Nedry, deze zanger/gitarist/bassist/toetsenist is nog als enige over sinds de oprichting van de band. Demons Of The Sabbat is het meest recente album van de band, deze blijkt echter al in augustus 2014 voor het eerst te zijn uitgebracht. Eerst alleen digitaal, in eigen beheer, daarna ook op CD via Freak Metal Records (het eigen label van Nedry, waarop al het Akem Manah-materiaal verschijnt). Vervolgens is het album ook opgepikt door Possession Productions, dat het album ook eerst weer digitaal, en vervolgens in januari van dit jaar ook op CD uitbracht. En zo is ie ook bij ons terecht gekomen.

Wat de band ons hier voorschotelt zou ik benoemen als occulte doom metal, niks meer, niks minder. De muziek is op zichzelf ook erg basic, misschien soms zelfs wat simpel te noemen. De aantrekkingskracht zit 'm voor mij dan ook vooral in de lekkere occulte, wat bedompte sfeer. Het trommelwerk is lekker loom, de riffs vaakgehoord, en ook wat aan de luie kant, terwijl de al even slome vocalen gepresenteerd worden met een enorme dosis galm. Toch heeft deze muziek een wat Sabbathiaanse pakkendheid, het ligt (mij in elk geval) enorm lekker in het gehoor. Veel herhalingen, gelaagde opbouw (hierin speelt ook de synthesizer z'n rol als sfeerverhogend effect) kortom een tripperige ervaring.

Dark Ritual is uiteraard een introotje, waarna Worship op enorm catchy manier - wat een verslavend gitaarlijntje - het album echt begint. Het gros van de nummers zit zo rond de acht minuten speelduur, en zijn heerlijk doomend en slepend. Het zijn die nummers die echt dat ouderwetse doom-sfeertje weten neer te zetten, waarmee het heerlijk wegmijmeren is. Geen idee of dat de bedoeling is, gezien de occulte aankleding, maar dit is gewoon verslavend lekker. Nummers als Possession Of Nun, Hollow Graves en afsluiter Demons Rise zijn voor mij niet te versmaden!

Al mag ook een kortje als Reign Of Terror (al eerder via youtube te horen geweest) er zeker wezen. Deze is ook zo heerlijk donker, en bevat wederom verslavend gitaarwerk. Dat is ook zo'n beetje het enige frivole aspect dat Akem Manah zich veroorlooft, voor de rest is het duisternis, hel en verdoemenis dat gepredikt wordt. Nu Demons Of The Sabbat me zo in z'n greep heeft ga ik maar eens heel snel op zoek naar het overige materiaal van Akem Manah! Damn, wat is dit lekker.

Ivan De Prume - Drums

Dead Nedry - Guitar, Keyboards, Vocals

Chris Lollis - Bass