Loading...

Ancient Settlers - Our Last Eclipse

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-05-2022

Tracklist

01. Into The Depths I Ride
02. Cast In Gold
03. Our Last Eclipse
04. Cerements
05. Jotnar Magick
06. Library Of Tears
07. Silent December
08. Memories
09. The Black Rainbow
10. Peregrination

Ancient Settlers is zeker nog niet zo 'ancient' als de bandnaam doet vermoeden - de band is opgericht in 2020. Settlers (kolonisten) zou je bandleden misschien wel kunnen noemen: dat settelen doen ze als bandleden zeker niet centraal. Van origine zijn de vijf muzikanten afkomstig uit Venezuela, maar inmiddels overwegend uitgewaaierd over Spanje en Portugal. De zeer opvallende uitzondering is de in Amerika wonende Finse(!) zanger Antony Hämäläinen. Afgelopen jaar bracht de band al wat singles uit, maar het album met de pretentieuze titel Our Last Eclipse: The Settlers Saga Pt. 1 is het serieuze debuut.

Grappig genoeg is de brede verspreiding van de bandleden terug te vinden in de al even brede muzikale invalshoeken die Ancient Settlers verkent. In de basis brengt de band melodieuze death metal, die regelmatig wordt opgesierd met weelderige synthesizer-partijen en elektronische elementen - dat is al meteen duidelijk vanaf opener Into The Depths I Ride. Ook klinkt het drumwerk in de snellere stukken zo mechanisch dat je bijna aan elektro-beats denkt.

Hierdoor krijg de muziek een soort van epische, soundtrack-achtige lading; passend bij de pretenties die de albumtitel (bij mij) oproept. Nummers als Cast In Gold, Library Of Tears en Silent December gaan hier minstens net zo ver in als de album-opener. Zo af en toe doemt de naam Fear Factory bij me op, om maar even een mogelijke referentie te noemen.

Daarentegen biedt titelnummer Our Last Eclipse heuse (folk / viking-achtige) epiek dankzij een trager tempo en juist minder de nadruk op de elektronische elementen. Aan de fragmenten waarin de keyboards en dergelijke minder aanwezig zijn, valt juist goed te horen hoe overheersend ze zijn op de momenten dat ze wel worden ingezet. Dit komt op mij een beetje onevenwichtig over. Dat geldt ook voor de zang, die eigenlijk veel te rauw is voor de overwegend gepolijste muziek.

Dat de muziek van Ancient Settlers lekker in het gehoor ligt is dan ook een understatement, ondanks dat ik zelf wat moeite heb met de zang. Wat deze band doet is op zich niet nieuw natuurlijk, maar ze geven wel een geheel eigen draai aan een combinatie van invloeden. Bovendien zitten de nummers onderhoudend in elkaar, ook onderling is genoeg afwisseling te horen. Ik zou zeggen: op naar deel 2.

Antony Hämäläinen - vocals

Carlos Chiesa-Estomba - guitar

Emmy Reyes - guitar

Miguel Herrera - bass

Herman Riera - drums

Rene González - keyboards