Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Apocalypse Orchestra - The End Is Nigh

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-07-2017

Tracklist

01. The Garden of Earthly Delights
02. Pyre
03. Flagellant's Song
04. Exhale
05. Theatre of War
06. The Great Mortality
07. To Embark
08. Here Be Monsters

Dark Times Ahead

Apocalypse Orchestra is een behoorlijk eigenzinnig collectief afkomstig uit Gävle, in Zweden. Opgericht in 2013 werden in de eerste jaren wat demo's uitgebracht. Nu, in 2017, is de band klaar voor het debuutalbum: The End Is Nigh. Voorafgegaan door de singles en video's van The Garden of Earthly Delights en Flagellant's Song kon het publiek alvast kennis maken met en wennen aan de muziek van deze band.

En dat blijkt nodig ook, want het vijfkoppige gezelschap maakt een wel heel eigen mengelmoesje van de ingrediënten middeleeuwse muziek, folkloristische muziek en epische, logge metal, die bij vlagen wel wat naar doom neigt (zoals in Pyre, een van mijn favorieten van het album). Het is muziek die zich blijkbaar prima leent voor een theatrale uitvoering, want de band heeft al opgetreden met het Gävle symfonie-orkest, waarbij naast de eigen muziek ook alle ruimte is gegeven aan een spectaculaire lichtshow en vuurwerk, en de inzet van acteurs om de verhalen een realistisch gestalte te geven. Ik ben dan ook benieuwd hoe zich dit op CD laat beluisteren.

Naast het traditionele rock en metal-instrumentarium (twee gitaren, bas, drums) wordt op uitgebreide schaal gebruik gemaakt van traditionele instrumenten als doedelzak, citer, draailier, luit, mandolines en een diversiteit aan percussie en fluiten. Ook de vocalen zijn bijpassend: als lead is er gekozen voor een cleane, gedragen herenstem, waaraan veelvuldig koortjes en achtergrondzang (in veelvoud opgenomen zang van de overige bandleden) worden toegevoegd. Ook komt zo af en toe een lekkere onvervalste grunt voorbij.

De combinatie van dit alles levert daadwerkelijk een behoorlijk eigen gezicht op. Ik ken eigenlijk geen andere bands die deze schijnbaar uiterste elementen zo overtuigend weten te verenigen. Ok, er is een Duitse scene met bands als In Extremo, Subway To Sally, Saltatio Mortis, Schandmaul, Corvus Corax en Ingrimm, maar deze bands musiceren overwegend toch een stuk lichtvoetiger, feestelijker vooral dan Apocalypse Orchestra.

Want van feest is bij de Zweden juist geen sprake. Het Apocalypse in de bandnaam, en albumtitel The End Is Nigh impliceren een donkere sfeer; en die is er dan ook. Juist daarom vind ik dit album zo interessant. In tegenstelling tot zovele vrolijke hoempa-folkbandjes waar ik ik enorm nerveus van wordt, laat Apocalypse Orchestra een hele andere kant horen van de mix van middeleeuwse/folk-muziek en metal. Wat mij betreft een heerlijke doomy poel in een oase van opgeklopte vrolijkheid. Ik mag dit wel!

Mikael Lindström - Bagpipes, Hurdy gurdy, Mandola, Vocals

Rikard Jansson - Bass, Mandola, Vocals

Erik Larsson - Vocals, Cittern, Guitars, Lute, Mandola

Andreas Skoglund - Drums, Percussion, Vocals

Jonas Lindh - Guitars, Vocals

  • Leuke sfeervolle muziek.

    Door Edwin van Hierden op 07-07-2017 13:48:39

  • De spijker op z'n kop!

    Door Chris van der Aa op 08-07-2017 02:57:07

  • Ja, zeker lekker sfeertje!

    Door Peter Hagen op 08-07-2017 09:40:30