Loading...

Askara - Lights Of Night

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-05-2022

Tracklist

01. The Birth of a Star
02. Nocturne of Cold Mystery
03. Through Fire
04. By God
05. To Ailsa Rock
06. Reprise: Harbour Lights
07. Hibernation
08. Dark Night of the Soul Pt. I
09. Seven Years
10. Viator
11. The King’s Song

Vaak beweer ik - ten onrechte - dat ik het 'kort' over een album of band ga hebben. Voor Askara's tweede album Lights Of Night ga ik dat opnieuw proberen. Met een periode van zes jaar na debuutalbum Horizons Of Hope zou je verwachten dat Askara met hun nieuwe album goed voor de dag zou willen komen.

Maar helaas. Ondanks dat de band beschikt over de verbluffende zang van Myril Schmidt, wordt het album gedomineerd door de oersaaie, eendimensionale en totaal niet passende 'zang' van bassist Elia Schmidt - de zelfde achternaam, zijn zij een echtpaar? Hoe dan ook, zijn saaie schreeuw verpest voor mij het hele album, en maakt een adequate beoordeling bijna onmogelijk.

Met intro The Birth Of A Star is niks mis, maar direct wanneer Nocturne of Cold Mystery daarna invalt is het wel mis. Deze begint namelijk meteen met het gebulder van meneer Schmidt, waarachter het overige geluid bijna volledig weg valt. Gewoon echt niet te doen, de prachtige engelenzang van mevrouw Schmidt ten spijt. Een track als To Ailsa Rock leek met z'n speelduur van negen minuten veelbelovend, en dat was het toch zeker voor twee minuten ... het moment dat de 'zang' van Elia inviel.

Lights Of Night kent wat mij betreft twee hoogtepunten, vooruit, maak er drie van. Op de melancholische ballads Hibernation en Seven Years ontbreekt de mannelijke zangstem. En geloof me: het zegt heel veel wanneer ik een ballad zelfs maar een pluspunt noem. Kun je nagaan hoe zeer ik baal van die stem! En het derde hoogtepunt? Het moment dat het album is afgelopen. Mijn tips aan Askara: geef Elia een zangverbod, en probeer de composities wat meer diepte te geven. Dan kan het best nog iets worden. Dark Night Of The Soul Pt. I hieronder laat horen en zien dat Askara wel degelijk potentie heeft:

Elia Schmidt - Bass, Vocals

Raphael Grunig - Drums

Benjamin Wiesli - Guitars

Myril Schmidt - Piano, Vocals