Loading...

Astraea - Perspective

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-06-2019

Tracklist

01. Perspective
02. Empyrean Monarch
03. Dreamer
04. Sisyphus
05. Retrospective

Wanneer je het idee hebt dat overzeese muzikale ontwikkelingen een ware revolutie kunnen ontketenen, zet je alles op alles om dit in eigen land ook op te laten bloeien. Dat is wat de mannen van metalcore band Astraea (uit Duiven) sinds 2014 als hun persoonlijke missie zien. Gitaar- en drumwerk met agressieve precisie, creatieve melodieën die een extra dimensie geven, en een zorgvuldige combinatie van cleane zang en rauwe vocalen vormen de herkenbare basis van deze band.

Astraea heeft veel tijd gestoken in de zoektocht naar een eigen geluid, en het vinden van de juiste mensen om de uitvoering daarvan mogelijk te maken. De release van het nummer Dreamer in 2018 ontving positieve reacties, en stookte de vlammen op om de machine verder aan te drijven. Op 1 februari 2019 bracht de band hun debuut-EP Perspective uit. Zelf maakte ik kennis met (de muziek van) Astraea tijdens de MetalBattle voorronde in Harderwijk, eerder dit jaar. In mijn herinnering was het de strakst musicerende band van de avond, waar de muzikanten zelf enorm veel energie in legden, en die oversloeg op het publiek.

Ik ben eerlijk gezegd geen uitgesproken liefhebber van de meeste moderne uitwassen van de brede muzieksoort die metal heet, dus aan Astraea de ondankbare taak om mij te overtuigen van hun kunnen. Die overtuigingskracht heeft de band in elk geval in zich, juist vanwege de ongebreidelde energie die wordt uitgestraald. Hun muziek bevat lekker veel dynamiek: knallen en beuken waar het kan, een ingetogen stukje waar het nummer er om vraagt, en de inzet van toetsen om de sfeer te benadrukken. De composities op zich vind ik persoonlijk niet zo heel inventief, maar zoals gezegd maakt de enthousiaste uitvoering heel veel goed.

Natuurlijk vaart dit soort hedendaagse metal voornamelijk op groove. Daarnaast zijn het de gepaste inzet van melodie, en de extra toepassing van elektronica en samples die zorgen voor momentjes om even op te veren. Ook goed geplaatste breaks en tempowisselingen vormen een pluspunt, zodat voorspelbaarheid geen kans krijgt. Er is niet echt 1 nummer dat er hier boven uit steekt voor mij, maar single Dreamer en afsluiter Retrospective blijken me uiteindelijk het meeste aan te spreken.

Astraea hoeft zich geenszins te schamen voor hun eerste release. Perspective voldoet aan alle eisen die tegenwoordig aan hedendaagse heavy muziek gesteld worden. Hier kan de band - gekoppeld aan aansprekende optredens - zeker mee vooruit.

Lucas Hermus - zang

Tom Teunissen - gitaar

Giel Vlieks - basgitaar

Jens van der Ham - drums