Loading...

Ataraxy - Revelations of the Ethereal

Gepost in Reviews door Gerben Mol op 05-10-2012

Tracklist

01. Immersion in Chaos
02. Necrotic Shadow of Decay
03. Ominous Putrefied Ground
04. Ceremonial Flames
05. Ethereal Slumber
06. Demons of the Storm
07. Under Veiled Skies
08. Unreachable Spheres

Death metal, dat is toch wel het genre muziek waar ik in mijn vrije tijd veel naar luister, af en toe wat grindcore, maar veelal death metal. Vele bands komen, vele bands gaan. Vele albums hebben na een paar keer luisteren mijn aandacht al weer verloren en verdwijnen maanden cq jaren in de kast om rustig te blijven verstoffen, zo nu en dan pak je weer eens zo'n album uit de kast, zet 'em weer op, denkt: "Eigenlijk toch wel vet" maar na 1 of 2 luisterbeurten is het alweer gebeurd... Maar af en toe kom je op een nieuwe ontdekking, zoals ik persoonlijk vorig jaar had met het Portugese Grog. Iedereen weet wellicht al wel dat, in samenwerking met Murder Records, Wings Of Death het laatste Grog album 'Scooping the cranial insides' op 12"vinyl heeft uitgebracht en ondertussen verkrijgbaar is in onze shop.

Ataraxy is ook zo'n band, bij de eerste tonen kreeg ik het gevoel dat ik de band al jaren kende, dat kan helemaal niet want Ataraxy is opgericht in Zaragoza, Spanje in 2008. Ik heb direct tijdens de eerste luisterbeurt een aantal old school death metal vrienden ingelicht over deze band en de meesten waren net zo enthousiast als ik. Zoals ik al zei, Ataraxy is een relatief jonge band uit Spanje, speelt old school death metal en heeft zowaar zo'n beetje weten te presteren om een eigen sound te creeeren.

De opgenomen demo van 2009, oorspronkelijk lekker ouderwets op een cassette tape uitgebracht, is ondertussen al lang uitverkocht en later door Black Mass Records op 12"vinyl gezet. Het 'Curse of the requiem mass' mini-album is eveneens verkrijgbaar op 12"vinyl in de vorm van een door Me Saco Un Ojo / Detest Records uitgebrachte MLP, terwijl ie door Memento Mori op cd gereleased is. Revelations Of The Ethereal, waar ik het hier eigenlijk over wil hebben, is op cd uitgebracht door Memento Mori, en zal ook door Me Saco Un Ojo op vinyl worden uitgebracht. Ik verwacht dus binnenkort een doos met drie 12" Ataraxy releases op de mat.

De band heeft zelf ook een klein labeltje waar deze en andere goodies verkrijgbaar zijn, de bandleden spelen namelijk allen nog in andere bands, je kan ook van deze bands, Tatterdemalion, Nocturnal Obeisance, Morbid flesh en Empty informatie en releases vinden via de site: www.filthycaverecords.com. Goed, genoeg reclame gemaakt, let's talk death metal!

Revelations Of The Ethereal begint met een lekker rustig introotje wat mij met 1:45 al snel te lang is, maar goed dat wordt direct na het intro ruimschoots goed gemaakt. Het eerste nummer Necrotic Shadow Of Decay doet me gelijk ergens aan denken, wat is dat ook alweer? En dan, en dan komen de vocalen erin en is het plaatje compleet; dit had een nummer van Asphyx kunnen zijn, althans het begin, verderop begint het allemaal wat bredere vormen aan te nemen en komt zelfs Vomitory in me op.

De mix is lekker vet, lekker old school, alles is goed te horen, de afwisselingen in de gitaarriffs vind ik toch wel een heel groot pluspunt. De rythm gaat lekker z'n gang, en de tweede partij jengelt er soms lekker net niet irritant doorheen. De tracks zitten erg goed in elkaar, je kan goed horen dat hier wel veel tijd ingestoken is. Ja, toch Asphyx blijft in m'n kop zitten, zelfs de Van Drunen vocalen zitten erbij.

Bij het tweede nummer gaat er een tandje bij en zitten we in de Unleashed afdeling uit begin jaren negentig. Het hele album speelt zich min of meer af in Zweden, Finland en Nederland, de vocalen a la Van Drunen, tempo's a la Asphyx, Unleashed en Vomitory, en hier en daar een snufje Sentenced, van het North From Here album uiteraard. In het derde nummer Ceremonial Flames is het me helemaal duidelijk, ik hoor in het begin gewoon The Rack van Asphyx. Nou ja, boeit mij niet, beter goed gejat dan slecht verzonnen! De rest van de tracks zitten in het zelfde straatje, geen bijzondere uitschieters.

Hoe dan ook, ik vind dit een fantastisch album geworden, ik vind alle genoemde bands in de review meer dan de moeite waard, gooi ze door elkaar en je hebt een beetje een idee hoe dit album klinkt. Begrijp me niet verkeerd, dit is geen kopie van Asphyx. Ik heb ondertussen van de band vernomen dat ze proberen volgend jaar een beetje Europa te gaan verkennen, dus als je een onleesbaar logo ziet op een poster en na een paar keer lezen blijkt dat er Ataraxy staat, probeer er dan naar toe te gaan, ik ga dat in elk geval zeker wel doen!

Viejo - Drums

Santi - Guitars

Javi - Vocals, guitars

Edu - Bass