Loading...

Atmoran - Omen

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-12-2019

Tracklist

01. Omen
02. Dignity's Veil
03. Insomnia
04. Bleak Harvest

Atmoran is een splinternieuwe band, maar toch niet helemaal. Tot voor dit jaar was dit gezelschap bekend onder de naam Sackback - die als ik me niet vergis in 2018 de finale van de Metal Battle haalde. Het betreft in elk geval vier jonge muzikanten uit Dokkum, die onder een nieuwe naam met EP Omen op zak klaar zijn om de podia te gaan bestormen. Zelf omschrijven ze hun muziek als alternatieve metal, muziek die geïnspireerd wordt door een selectie aan uiteenlopende bands, waaronder Lamb of God, Amon Amarth en een vleugje Radiohead.

Wanneer ik mijn eerste reactie direct zou moeten geven na een eerste luisterbeurt, dan kom ik tot rommelig. Ik vind het vooral opvallend dat de reden die de band opgaf voor hun naamsverandering niet echt uit de verf komt. Sackback profileerde zich nadrukkelijker als old school metalband, Atmoran wil een modernere koers varen. Maar juist dat hoor ik niet echt terug. Ook de referenties met genoemde bands zijn voor mij een raadsel.

Opener en titelnummer Omen laat zich beluisteren als een premature extreme metal-track, een beetje thrash/black-achtig; in elk geval alles behalve eigentijds. Dat is een gevoel dat me gedurende de speelduur van deze EP bijblijft. Gaandeweg de track - en ook verder op de EP - komt er wel meer lijn in, en overheersen de goede muzikale bedoelingen het wat onsamenhangende geluid. Blijkbaar is de muziek opgenomen in een oude sporthal, misschien dat het daarom niet echt klinkt zoals je zou mogen verwachten; dat geldt voor mij althans. Ik begrijp deze keuze dan ook niet helemaal.

Wat me ook niet echt helpt is de lengte van de nummers. Ik vind ze langer dan nodig, omdat ze me niet over de volle lengte kunnen boeien. Vooral Bleak Harvest heeft daar onder te lijden wat mij betreft. In beginsel is het waarschijnlijk de meest interessante track, maar doordat de overgangen wat gekunsteld verlopen pakt de bedoelde dynamiek me niet zoals het hoort.

Qua muzikale ideeën wil ik Atmoran zeker nog niet afschrijven, maar de uitvoering op deze EP Omen is denk ik niet representatief voor wat deze jonge band in huis heeft. Ik hoop dan ook dat de band in de (nabije) toekomst met een release op de proppen komt waarmee de bedoelingen beter uit de verf komen.

Klaas Haaksma - guitar, vocals

Frank Van der Ploeg - vocals, bass

Max Van der Meij - drums, percussion

Frank Homma - guitars