Loading...

Atomic Rocket Seeders - Atomic Rocket Seeders

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-02-2021

Tracklist

01. Vantablack
02. Eternal Ashes
03. Self-Destruct
04. Take Some More
05. The Marvelous Journey Of Captain Johnny Green
06. Revolution 20**
07. Black Strawberries
08. I Know You're Waiting For
09. New Age Role Models
10. Mad World [Tears For Fears cover]

Atomic Rocket Seeders, dat is toch echt een goede naam voor een heavy rockband; deze schept bij mij wel hoge verwachtingen. Het gaat hier om een trio uit Luxemburg, opgericht in 2017. De band is het geesteskind van zanger en gitarist Thierry "TAP" Porcedda dat tot leven kwam door de bijdragen van de ervaren muzikanten Thierry Hames (basgitaar) en Bryan Fox (drums, inmiddels vervangen door Pascal Benci). De band kende al kleine succesjes als de support voor Limp Bizkit in de Luxemburgse Rockhal, als ook een plekje op Wacken Open Air. Het zelfgetitelde Atomic Rocket Seeders is het debuutalbum, waarvan de diverse nummers in de loop van de afgelopen paar jaar zijn ontstaan (getuige verschillende video's op de youtube-pagina van de band).

Het ervaren trio muzikanten hervormen hun brede muzikale wortels, variërend van metal via blues tot jazz en jaren '70 en '80 hardrock, tot een eclectische mix, en versmelten dit tenslotte met een beukend en groovend hedendaags metalgeluid. Daarmee zijn ook raakvlakken met hard- en metalcore te horen. Al zijn de ook subtiel aanwezige invloeden van langer geleden dus nooit ver weg.

Deze muzikale smeltkroes klinkt als een allegaartje, en dat is het ook wel een beetje, in die zin dat ik niet echt een labeltje kan plakken op de muzikale stijl van Atomic Rocket Seeders. Dat blijkt hier wel degelijk een voordeel, ik mag die onvoorspelbare insteek wel. Uiteindelijk kom ik tot de conclusie dat een band als Faith No More best dicht in de buurt komt qua geluid en muzikale intenties. Luister daarvoor maar eens naar Eternal Ashes, en zeker Black Strawberries, een nummer dat echt alle kanten op schiet, en zowel zwaardere als ook behoorlijk melodieuze passages bevat. Dit zal achteraf ook een van mijn favorieten van het album blijken. Ook het stemgeluid van beide zangers vertoont bij vlagen wel wat overeenkomsten. Waarmee ik Thierry Porcedda zeker niet wil vergelijken met Mike Patton, die ik toch echt wel een stuk beter vind; het gaat me puur om het geluid.

Het zijn vooral logge, wat zeg ik, moddervette grooves (intro Vantablack, Take Some More, I Know You're Waiting For) die mij enorm aanspreken. Ook een nummer als Self-Destruct (doet me een beetje denken aan Gojira) zal menig metalfan kunnen aanspreken. Al zit er - uiteraard zou ik bijna zeggen - ook in dit nummer weer een bijzondere wending. Het Luxemburgse trio is er in geslaagd om mij een aantal keren flink te verrassen op hun debuutalbum. Ook hun versie van Mad World (door de jaren heen al op diverse manieren gecoverd) is best apart, in elk geval eigen - al heb ik het zelf nooit een geweldig nummer gevonden. Al met al is Atomic Rocket Seeders voor mij een leuke nieuwe ontdekking!

Thierry Hames - bass

Pascal Benci - drums

Thierry Porcedda - vocals, guitar