Loading...

Ayreon - Electric Castle Live And Other Tales

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-04-2020

Tracklist

CD 1
01. Welcome to the New Dimension
02. Isis and Osiris
03. Amazing Flight
04. Time Beyond Time
05. The Decision Tree
06. Tunnel of Light
07. Across the Rainbow Bridge
08. The Garden of Emotions
09. Valley of the Queens
10. The Castle Hall
11. Tower of Hope
12. Cosmic Fusion
CD 2
13. Robby Valentine
14. The Mirror Maze
15. Evil Devolution
16. The Two Gates
17. Forever of the Stars
18. Another Time Another Space
19. Shores of India
20. Ashes
21. Out in the Real World
22. Twisted Coil
23. Kayleigh
24. Pink Beatles in a Purple Zeppelin
25. Songs of the Oceans

Electric Castle Live And Other Tales is een live album (op LP, CD en digitaal) en DVD / blu-ray van Arjen Anthony Lucassen's progressieve rock / metal rockoperaproject Ayreon, dat op 27 maart 2020 werd uitgebracht. Het is een live versie van het studioalbum Into the Electric Castle uit 1998, uitgevoerd als een echte rockopera, compleet met mise-en-scène; het is een opname van een van de vier live-optredens tussen 13 en 15 september 2019 in Tilburg, om het 20-jarig jubileum van het originele album te vieren. Daarnaast horen (en zien) we ook nog nummers van andere Lucassen-projecten (de 'other tales' uit de albumtitel) als een soort van toegift (The Gentle Storm, Ambeon, Stream of Passion, Guilt Machine, Star One). Zoals te doen gebruikelijk beschik ik ter review slecht over het geluidsmateriaal. Maar ook dat alleen is zeker geen straf!

Naast Lucassen zelf uiteraard als Hippie, zijn er bijdragen van niet de minste vocalisten, van diverse pluimage: Fish, Simone Simons, Damian Wilson, Edwin Balogh, Anneke van Giersbergen, John Cuijpers, Edward Reekers, George Oosthoek, Mark Jansen, Marcela Bovio, Dianne van Giersbergen, Robert Soeterboek. Als verbindende factor van het geheel horen (en zien) we Star Trek-acteur John de lancie in de rol van verteller. Ook zijn er, naast de 'vaste' begeleidingsband, muzikale gastbijdragen van Thijs van Leer op dwarsfluit, Ben Mathot op viool, Jurriaan Westerveld op cello en Robby Valentine op piano.

Ayreon volg ik al sinds het verschijnen van debuutalbum The Final Experiment in 1995. Mijn persoonlijke favoriet is in de loop der jaren Into The Electric Castle gebleken. Zonder dat ik nou precies kan duiden waarom. Het was wel het eerste dubbelalbum, en het eerste met ook gerenommeerde buitenlandse gastvocalisten. Ik ben er in september vorig jaar helaas niet bij geweest, maar deze live-registratie maakt veel goed (zeker ook de spaarzame beelden die ik inmiddels gezien heb) en doen me bij vlagen terug denken aan de eerste keer dat ik het dubbelalbum hoorde. Echt een hele vette ervaring!.

Van begin tot eind is het genieten van de integrale uitvoering van Into The Electric Castle. Natuurlijk is er niets aan het toeval over gelaten om van deze live-registratie een succes te maken. Het geluid is loepzuiver, alle verschillende instrumenten en stemmen - en dat zijn er veel! - komen uitstekend naar voren op het juiste moment. Zo ongeveer iedereen is in topvorm, al vind ik zelf de bijdrage van Fish niet zo sterk. Ik vind het in dat kader ook een vreemd keuze om juist hem middels een hier overbodige Kayleigh nog eens extra aandacht te geven. Maar goed, niet zeuren, er blijft meer dan genoeg fraais over natuurlijk. In muzikaal opzicht is alles tot in de puntjes verzorgd, ik vermoed dat Joost van den Broek als arrangeur er menig uurtje in gestoken heeft om alle partijen tot in detail uit te werken. Daarbij zijn de muzikanten goed op dreef en ook prettig actief op het podium.

Teamwork en een topprestatie, daar komt deze registratie op neer. Een aaneenschakeling van hoogtepunten, of één lang hoogtepunt; dat moet ieder voor zichzelf maar uitmaken. Wie er niet bij kon zijn heeft nu in elk geval een goedmakertje, wie er wel bij was een fraaie herinnering. Ik ga in elk geval (opnieuw) veel plezier beleven aan deze prachtige muziek, in deze unieke setting!

Arjen Lucassen - Gitaar, zang

Ed Warby - Drums

Johan van Stratum - Bas

Joost van den Broek - Keyboards

Marcel Singor - Gitaar

Ferry Duijsens - Gitaar

Bob Wijtsma - Gitaar