Loading...

BPMD - American Made

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-07-2020

Tracklist

01. Wang Dang Sweet Poontang (Ted Nugent cover)
02. Toys In The Attic (Aerosmith cover)
03. Evil (Willie Dixon cover)
04. Beer Drinkers & Hell Raisers (ZZ Top cover)
05. Saturday Night Special (Lynyrd Skynyrd cover)
06. Tattoo Vampire (Blue Öyster Cult cover)
07. D.O.A. (Van Halen cover)
08. Walk Away (James Gang cover)
09. Never In My Life (Mountain cover)
10. We’re An American Band (Grand Funk Railroad cover)

Heb je zin in een aantal onvergetelijke, feelgood rockklassiekers om je dag op te fleuren? BPMD, de nieuwe band van metallegendes Bobby Blitz (Overkill), Mike Portnoy (Dream Theater, The Winery Dogs, Sons of Apollo), Mark Menghi (Metal Allegiance) en Phil Demmel (Vio-lence, Machine Head), verbeeldt tien klassieke rockhymnes als zware knallers op hun debuutalbum American Made!

Eigenlijk ligt alles aan deze release enorm voor de hand: de band- of project-naam laat zich niet moeilijk uitleggen, en ook de reeks van covers spreekt eigenlijk voor zich. Nummers van Amerikaanse classic rockbands, oorspronkelijk uit de jaren '70, worden in een nieuwe, hedendaagse setting van een stevige opknapbeurt voorzien. Daarbij staat de ervaring van het kwartet muzikanten uiteraard voor even heavy als vlekkeloze uitvoeringen.

Hooguit zou je het typerende stemgeluid van Bobby Elsworth als ongeschikt kunnen ervaren voor dit soort muziek. Ik vind hem hier in elk geval wel de zwakste schakel. Al vind ik z'n aankondiging van Wang Dang Sweet Poontang dan wel weer goud. Groot pluspunt vind ik het enorm spetterende gitaarwerk, luister er maar eens een paar solo's op na (Wang Dang Sweet Poontang, Beer Drinkers & Hell Raisers, D.O.A.).

Hoewel, misschien is een ding toch niet helemaal logisch of voor de hand liggend: van de gekozen bands zijn zeker niet de bekendste tracks of grootste hits gekozen om te coveren. Dat vind ik persoonlijk dan wel weer interessant. Sterker nog, ik denk dat een paar van de geselecteerde bands voor menig Europeaan nog wel eens een vraagteken zou kunnen zijn.

Onder de streep blijft hoe dan ook pretentieloos vermaak over, ondanks dat niet voor de makkelijkste weg is gekozen; dat laatste realiseer je je denk ik pas als je de originele tracks wel kent. Een ode aan oude helden, die uitstekend kan dienen als leidraad voor een gezellig samen-zijn, al dan niet in combinatie met bier en barbecue. Of is dat alleen mijn favoriete tijdverdrijf? Nee toch zeker.

Bobby “Blitz” Ellsworth - Zang

Mike Portnoy - Drums

Mark Menghi - Basgitaar

Phil Demmel - Gitaar