Loading...

Backyard Babies - Sliver & Gold

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-04-2019

Tracklist

01. Good Morning Midnight
02. Simple Being Sold
03. Shovin' Rocks
04. Ragged Flag
05. Yes To All No
06. Bad Seeds
07. 44 Undead
08. Sliver And Gold
09. A Day Late In My Dollar Shorts
10. Laugh Now Cry Later

Backyard Babies is een rockband uit Nässjö, Zweden. De band werd opgericht in 1987 (als Tyrant, in 1989 veranderde de naam in de huidige) en heeft in de loop van de jaren zeven studioalbums uitgebracht en twee Zweedse Grammy Awards gewonnen. In Scandinavië geldt de band als boegbeeld van de zogenaamde sleaze-rock. De discografie is weliswaar niet indrukwekkend voor een band die al zo lang bestaat, maar het al zo lang volhouden - in ongewijzigde bezetting! - telt ook. Sliver & Gold is hun meest recente wapenfeit.

Met het verstrijken van de jaren en de toenemende leeftijd zijn de heren weliswaar de wildste haren wel kwijt, en daarmee lijken ook de rauwste randjes uit de muziek verdwenen. Maar nog altijd is er sprake van lekker smeuïge, catchy hard rock'n'roll, die volgens henzelf eenvoudig kan worden verkocht. Daarmee verwijs ik naar het uiterst pakkende refreintje van Simple Being Sold, een meezinger van de bovenste plank. Daarvoor heeft albumopener Good Morning Midnight al de juiste toon gezet om de voetjes van de vloer te gooien.

Hoewel het voor de hand ligt om Backyard Babies weg te zetten als een partyband pur sang doe je daarmee deze veteranen wel wat te kort vind ik. Okay, er wordt lekker op los gefeest in de losbandige stijl van de klassieke rockmuziek, maar het Zweedse kwartet levert daarnaast ook wel een paar liedjes die wat meer om het lijf hebben. Met bijvoorbeeld tracks als Ragged Flag, Yes To All No (ik ben benieuwd wie hierbij nog meer moet denken aan de klassieker Don't Fear The Reaper), het poppy maar koppige A Day Late In My Dollar Shorts en de afsluitende ballade Laugh Now Cry Later heeft de band echt wel wat meer ijzers in het vuur dan alleen maar simpele party- of festival-rock. Al gedijt deze muziek natuurlijk op het podium nog steeds het beste.

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik me in het verleden nooit heb verdiept in de Backyard Babies, mogelijk vanwege de vooringenomenheid van al te eenvoudige hardrock. Ik ben wel blij dat ik nu middels Sliver & Gold toch een andere kijk op deze band heb gekregen, en dat ze de vooroordelen hebben weggenomen. Want hier blijkt gewoon sprake van een uitermate degelijk en goudeerlijk rockalbum.

Niklas Roger Borg - vocals, guitar

Andreas Tyrone Svensson - guitar, vocals

Johan Blomquist - bass

Peder Carlsson - drums