Loading...

Beast Of Revelation - The Ancient Ritual of Death

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-03-2020

Tracklist

01. Legions
02. The Great Tribulation
03. The Cryptic Void
04. The Fallen Ones
05. Beast VI
06. The Days of Vengeance
07. The Ancient Ritual of Death
08. The Unholy Roman Empire
09. We, the Lords of Chaos

Hoewel een gloednieuwe entiteit in naam, is Beast Of Revelation een power-trio met een enorme schat aan ervaring: drummer Bob Bagchus (Asphyx, Grand Supreme Blood Court, Soulburn, Minotaur Head, Hellehond), gitarist / bassist AJ van Drenth (Temple, Throne, Beyond Belief, Extreme Cold Winter) en John McEntee van Incantation op zang. De eerste openbare opname van de band, The Ancient Ritual of Death, zegt alles wat nodig is in zijn titel: dit is verpletterende zware doom-death uit de onderwereld. Alle muziek en teksten zijn van de hand van AJ van Drenth, en met de mix en mastering van JB van der Wal (Dool, Verwoed, Aborted, Herder) ben je verzekerd van een onaards maar toch messcherp geluid.

Een ogenschijnlijk eenvoudige formule, maar een die een bepaald soort meesterschap vereist om te benutten, gaat Beast Of Revelation snel over tot het l-a-n-g-z-a-a-m verpletteren van de luisteraar met hun genadeloze en morbide doom death metal verwoesting. Elke golf van niet-aflatende zwaarte spoelt over de luisteraar heen met een verlaten smerigheid, die vertrouwd (voorspelbaar?) klinkt, maar toch o zo verslavend lekker is!

Natuurlijk kunnen verwijzingen worden gemaakt naar de vroegere en huidige bands van de muzikanten, maar dat is alleen omdat elk van deze drie Beesten hier de afgelopen dertig jaar zo'n belangrijke rol hebben gespeeld bij het vormgeven van de death metal underground. En alsof het onheilige drietal nog niet voor genoeg beestachtig tumult kan zorgen zijn er ook nog gastsolo's te horen van Eric Daniels (Asphyx, Soulburn) en Robbie Woning (Beyond Belief, Dead Head).

Zodra het driekoppige beest de toon heeft gezet met opener Legions ben ik verkocht. Deze moddervette, onheilspellende, slome death metal is voor mij een lust voor het oor, en er gaat een zalvende werking van uit voor mijn gemoedstoestand. Voor even vergeet ik alle ellende die momenteel de aardkloot teistert, en duik met Beast Of Revelation mee naar een plek ver daaronder, waar pure kwaadaardigheid lijkt te heersen. Hel en verdoemenis zullen mij ongetwijfeld ten deel vallen, juist daar wentel ik mij graag in. Inderdaad, net als deze heren, afgaande op de songtitels en -teksten.

Noem het doom, noem het death, dat doet er niet toe. Net zo min als dat we dit soort muziek natuurlijk al wel vaker gehoord hebben. Die slopende riffs zijn toch gewoon niet te versmaden?! Nummers als Legions, The Fallen Ones en het titelnummer, daar kun je me 's nachts voor wakker maken. Iedere liefhebber van pretentieloze doom/death metal moet The Ancient Ritual Of Death toch zeker eens even checken vind ik.

A.J. van Drenth - guitars, bass, vocals

John McEntee - vocals

Bob Bagchus - drums