Loading...

Besvärjelsen - Vallmo

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-06-2018

Tracklist

01. Mara
02. Return To No Return
03. Röda Rummet
04. Öken
05. Under En Svart Himmel
06. I Skuggan Av Ditt Mörker
07. Falsarium
08. Alone

Besvärjelsen - dat is Zweeds voor 'betovering, bezwering, vloek' - werd in 2014 opgericht. De band bracht hun debuut EP Villfarelser uit in 2015, gevolgd door de Exil EP uit 2016. Beide releases, hoewel zelf gefinancierd en uitgebracht met weinig externe promotie, werden goed ontvangen door Zweedse media en vonden zelfs airplay op de Zweedse nationale radio.

Een groot deel van 2017 vond Besvärjelsen bij het componeren van de audio-alchemie die zou leiden tot het eerste volledige album: Vallmo. Het album laat wat mij betreft het enorme potentieel van de band horen, met een uitgebreid arsenaal dat naadloos uiteen loopt van dwalende doom riffs naar pakkende zang en melodieën, diepe lyrische inhoud en bestormend drumwerk, allemaal bekroond door prachtige gitaarsolo's en, voor het eerst sinds de formatie van de band, nummers in het Engels en de eigen taal Zweeds.

Hoewel hun muziek duidelijk geworteld is in het rijk van de doom, liggen binnen hun overvloeiende geluid ook sporen van progressieve metal, punk, folk en klassieke rock en metal. Dit wordt allemaal zorgvuldig in elkaar geweven, resulterend in een geluid dat enerzijds verpletterend zwaar, maar anderzijds pakkend en verfijnd is. Debet daaraan zijn wat mij betreft de aantrekkelijke vrouwelijke zang, en de betoverende orgelklanken (Return To No Return) die her en der de kop op steken, zo'n beetje in de stijl van Krux en huidige Candlemass. Inderdaad, Zweedse klassieke doom ten voeten uit.

Vooral in het voor mij onverstaanbare Zweeds krijgen de tracks extra kracht vanwege de mysterieus klinkende inhoud, zoals in Röda Rummet bijvoorbeeld. Naast doom (opener Mara) en stoner (Öken) zou ik psychedelische rock sowieso wel als voornaam bestanddeel van deze muziek willen benoemen. Eerder bezwerend dan occult laat de dampende muziek in de meer ingetogen stukken een enorme pakkendheid horen.

Culminerend in de lange, uiterst sfeervolle afsluiter Alone heb ik mij weer eens aangenaam laten verrassen door een onbekende. Besvärjelsen heeft zich met hun bezwerende muziek voorlopig genesteld in mijn grijze massa; misschien volgt mijn jaarlijst ook nog wel....

Lea Amling Alazam - vocals

Andreas Baier - guitar, vocals

Staffan Winroth - guitar, vocals

Erik Bäckwall - drums

Johan Rockner - bass