Loading...

Beth Hart - A Tribute To Led Zeppelin

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-03-2022

Tracklist

01. Whole Lotta Love
02. Kashmir
03. Stairway To Heaven
04. The Crunge
05. Dancing Days / When The Levee Breaks
06. Black Dog
07. No Quarter / Babe I'm Gonna Leave You
08. Good Times Bad Times
09. The Rain Song

Beth Hart is niet een naam die je zo gauw zou verwachten op WingsOfDeath. Toch heeft de Amerikaanse zangeres nu een album uit dat hier volledig op z'n plaats is. En dan te bedenken dat zij zelf in eerste instantie ook deze plaat niet had zien aankomen. Ondanks dat Beth Hart al wel eens een nummer van Led Zeppelin uit de losse pols gecoverd had vond ze een heel tribute-album toch echt niet voor zichzelf geschikt. Na aandringen van producer Rob Cavallo is de plaat er echter wel degelijk gekomen; en is de luisteraar de winnaar!

Deze Cavallo (hij werkt onder anderen met uiteenlopende artiesten als Green Day, My Chemical Romance, Fleetwood Mac, en produceerde ook Hart's laatste album) was het project al opgestart met verschillende gerenommeerde muzikanten. Deze 'supergroep' nam al diverse nummers op, die voorzien werden van orkestarrangementen door David Campbell (Muse, Aerosmith). Het was alleen nog wachten op de juiste stem. En toen kwam covid ook nog eens om de hoek kijken ... Lang verhaal kort: Beth Hart had opeens tijd over, en voldoende motivatie om het tribute-album alsnog in te zingen.

En het resultaat mag er zijn wat mij betreft. Led Zeppelin was natuurlijk een band die - vanuit hun blues-wortels - in de loop van hun bestaan een enorm breed muzikaal spectrum heeft verkend. Naast de blues speelde de band graag met psychedelica, heavy rock, veel folk, maar ook soul, funk en zelfs jazz. Veel van deze facetten komen ook voorbij op A Tribute To Led Zeppelin, met als gemene deler het rauwe, eerlijke stemgeluid van Beth Hart.

In muzikaal en productioneel opzicht is alles uit de kast gehaald om het album zo perfect mogelijk te laten klinken. Voorzien van rijkelijke strijk-arrangementen (daar was Led Zeppelin bij vlagen zelf natuurlijk ook niet vies van) rockt deze plaat waar het moet, en is de muziek gevoelig waar het kan. Met het intieme The Rain Song als kippenvel-opwekkend slotakkoord vind ik dit een geslaagd project. Natuurlijk is het smullen van klassiekers als Whole Lotta Love, Kashmir, een spetterende uitvoering van Black Dog, en worden de meer gevoelige momenten van bijvoorbeeld When The Levee Breaks en Babe I'm Gonna Leave You prachtig neergezet.

Putten uit het rijke oeuvre van Led Zeppelin is vragen om gewaagde keuzes, maar met deze negen tracks - die elf nummers eer aan doen - kun je niks verkeerd doen. Het blijkt een prima dwarsdoorsnede van wat deze band te bieden had, en geeft zangeres Hart alle ruimte om een veelheid aan emoties kwijt te kunnen. Het zal wel wishful thinking zijn van mijn kant, maar deze selectie laat echt wel ruimte voor meer ...

Beth Hart - zang

Tim Pierce - gitaar

Chris Chaney - basgitaar

Jamie Muhoberac - toetsen

Dorian Crozier - drums

Matt Laug - drums