Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Bleed from Within - Era

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-05-2018

Tracklist

01. Clarity
02. Crown of Misery
03. Cast Down
04. Afterlife
05. Shiver
06. Bed of Snakes
07. I am Oblivion, Pt. II
08. Alone in the Sun
09. Gatekeeper
10. Ruina
11. Alive
12. State Decay (bonus)
13. Drag You To The Ground (bonus)

Heb ik net met Caliban een van de Duitse metalcore-toppers besproken, op dezelfde dag komt de Britse (Schotse) evenknie ook met een nieuw album: Era. Deze band is actief sinds 2005 en won in 2013 de prestigieuze Metal Hammer Golden God Award voor beste nieuwe band. In datzelfde jaar verscheen ook het laatste wapenfeit Uprising, dus het werd ook wel weer tijd voor een nieuw album.

Hoewel ik net begon over Caliban is dat in puur muzikaal opzicht toch niet de beste vergelijking. Bleed From Within heeft meer raakvlakken met 'modernere' Amerikaanse metal, zoals Lamb Of God, Killswitch Engage en eventueel een beetje Machine Head. Meer metal, minder -core. Eigenlijk vooral meer eigentijds groovende metal, met invloeden van thrash en hardcore.

Deze muziek bevalt me dan ook een stuk beter dan die van veel 'pure' metalcore-bands. Geholpen door een eigentijdse, lekker zware productie luistert deze metal nog best lekker weg namelijk. Hierbij is ook een voorname rol weggelegd voor de volwassen klinkende leadzang. Een heel verschil met die van veel collega's, en ook met oudere Bleed From Within zelf.

Alleen opener Clarity laat al zo veel variatie horen dat ik direct tot de conclusie kom dat ik hier prima naar kan luisteren. Wanneer Crown of Misery, Cast Down (heerlijke basgitaar) en Afterlife daar nog eens overrompelend over heen komen denderen ben ik overtuigd van het kunnen van deze band. Snelheid en kracht gekoppeld aan melodie en een vleugje pakkendheid, maar dan zonder dat het gekunsteld klinkt, zo hoort hedendaagse metal te klinken.

Helaas wordt het niveau van het openingskwartet niet het hele album volgehouden. Met Shiver en I Am Oblivion, Pt.ll gaat het er daarna iets melodieuzer aan toe, dit zijn van die nummers die het volgens mij live prima gaan doen. Gelukkiger wordt er naar het eind van het album toe weer iets harder gebeukt, Gatekeeper en vooral Alive grijpen weer terug naar het sterke begin van het album. Ik vind dus niet alle nummers even sterk hier, maar onder de streep blijft er een prima genietbaar modern metal-album over.

Scott Kennedy - Vocals

Ali Richardson - Drums

Davie Provan - Bass

Craig 'Goonzi' Gowans - Guitars

Steven Jones - Guitars, Vocals