Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Bleeding Gods - Dodekathlon

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-02-2018

Tracklist

01. Bloodguilt
02. Multiple Decapitation
03. Beloved By Artemis
04. From Feast To Beast
05. Inhuman Humiliation
06. Birds Of Hate
07. Saviour Of Crete
08. Tyrannical Blood
09. Seeds Of Distrust
10. Tripled Anger
11. Hera's Orchard
12. Hound Of Hell

Dodekathlon is de authentieke Griekse benaming voor de twaalf schijnbaar onmogelijke opdrachten die Herakles uit moest voeren, volgens de aloude mythologische vertellingen. Het is tevens de inspiratiebron en de titel van het tweede album van Bleeding Gods, opvolger van het debuutalbum Shepherd Of Souls uit 2015. Twaalf werken, twaalf titels, waarin elk van de opdrachten dient als basis voor het nummer. Zou het album Bleeding Gods net zo onsterfelijk maken als Herakles?

Dat is flauw natuurlijk, maar Bleeding Gods heeft met Dodekathlon wel degelijk een album uitgebracht met enorme potentie. Het is in alle opzichten een sprong voorwaarts ten opzichte van het debuut. Thematisch en ook compositorisch zitten zowel het album als de diverse, vooral gelaagde, nummers sterk in elkaar. Wat verder opvalt is dat er voor de opnames en verwerking daarvan een meer dan passend budget beschikbaar lijkt gesteld - de geneugten van een label als Nuclear Blast? - want de productie van Dodekathlon klinkt als de spreekwoordelijke klok!

De stevige basis van (melodieuze) death metal met zo af en toe ter afwisseling aangenaam klinkende (felle) thrash- en (atmosferische) black-passages (Beloved By Arthemis, Savior Of Crete, Seeds Of Distrust) wordt aangevuld met symfonische en orkestrale elementen die het plaatje echt helemaal compleet maken. Zonder dat die laatstgenoemde aspecten de boventoon voeren zorgen ze wel voor net dat tikje epiek en bombast dat een meerwaarde vormt naast de wat meer standaard thrash/death-mix. Raakvlakken zijn er met bands als Behemoth, Vader, SepticFlesh, en iets verder weg ook Fleshgod Apocalypse, Dimmu Borgir en Cradle Of Filth. Liefhebbers van die bands kunnen zich gerust eens aan Dodekathlon wagen.

Hieruit blijkt wel dat Bleeding Gods met Dodekathlon een vrij gevarieerd en dynamisch album heeft afgeleverd. Naast veel kracht en een donkere sfeer wordt niet vergeten melodie en toegankelijkheid - met beleid! - in te passen. Het instrumentale intermezzo Tyrannical Blood, maar ook het tragere maar toch heavy Hera's Orchard (met vocale gastbijdrage van George Oosthoek) mogen gelden als relatief rustpuntje binnen de verder vrij drukke en veelomvattende muziek, waarin dus lekker veel gebeurt.

Laat het maar aan de hier aanwezige muzikanten over, met aardig wat ervaring in de bagage, om een goed doordacht album in elkaar te sleutelen. Dat is wat mij betreft dan ook prima gelukt; Nederland hoeft zich absoluut niet te schamen voor Bleeding Gods. Als laatste nog de persoonlijke luistertip: From Feast To Beast is denk ik wel het nummer van dit album dat het best laat horen waar deze band voor staat.

Mark Huisman - Zang

Ramon Ploeg - Gitaar

Rutger van Noordenburg - Gitaar

Gea Mulder - Bas, zang

Daan Klemann - Drums