Loading...

Bloody Brotherhood / Karonte - Alliance for Death Domination

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-05-2017

Tracklist

Karonte:
01. El Ocaso
02. No Hay Vida Sin Dolor
03. Dominación
Bloody Brotherhood:
04. In Tyrant's Land
05. Thousand Years Of Lies

Het Spaanse label Dead Sheep Productions (ik moest stiekem wel lachen om die naam, daarmee trok het echter wel mijn aandacht; overigens eigendom van Karonte-zanger/gitarist/oprichter Kini) presenteert ons een split 10" maxi-single (en uiteraard ook CD en digitale download) met als titel Alliance For Death Domination. Hierop horen we twee uiteenlopende metalbands uit het Noorden van Spanje: Karonte en Bloody Brotherhood. Beide bands leveren splinternieuwe tracks aan voor deze samenwerking.

Karonte kenden we hier al van hun tweede album Paraíso Sin Fe uit 2012. De band is al opgericht in 1994(!) toen een viertal muzikanten elkaar vonden na al eerder een paar jaar in diverse underground bands in de regio te hebben gespeeld. Door de jaren heen werden de nodige demo's uitgebracht, totdat in 2006 debuutalbum Letargo op de markt werd geslingerd. Na het genoemde tweede album bleef het ook weer stil rond de band, tot aan deze single.

De band laat agressieve, krachtige death metal van de oude snit horen; bands door wie Karonte beïnvloed zegt te zijn, zijn onder anderen Gorefest, Hypocrisy, Paradise Lost, Bolt Thrower, Entombed. Het is dat de band zelf al aankomt met Gorefest als voorbeeld, want dat is toch wel een band waar ik dingen van terug hoor in hun muziek; tot de zang aan toe. En zeker ook door de trage doomy passages die in de muziek verweven zijn komt het eveneens Nederlandse Asphyx, net als Bolt Thrower, nadrukkelijk om de hoek kijken. De death metal van Karonte is simpelweg loodzwaar, zoals het hoort bij deze oudschoolse variant. Dat de band zich volledig uitdrukt in het Spaans vind ik overigens geenszins storend.

Bloody Brotherhood is nog een stuk jonger dan hun collega's op deze split, want is pas opgericht in 2011, en afkomstig uit het Spaanse Baskenland. Zij brachten in 2015 debuutalbum Ritual Of Blood uit, en zijn momenteel bezig mer de opvolger. Hoewel aanzienlijk jonger nog, is ook deze band nadrukkelijk beïnvloed door de old school scene, en is hun death metal nauwelijks moderner te noemen. Al wordt er hier wat meer op los geblast, vooral de invloeden van de Amerikaanse school liggen er wel dik bovenop.

Hoewel deze split gepresenteerd wordt als het beste dat de Spaanse extreme/death metalscene te bieden heeft, mag je dat uiteraard gerust met een flinke korrel zout nemen. Zeker: de kwaliteiten van beide bands staan wat mij betreft buiten kijf, maar de muzikale inhoud is nauwelijks opzienbarend te noemen. De liefhebber zal ongetwijfeld smullen van de old school death-klanken, maar echt opzienbarend wordt het nergens. Leuk hebbedingetje.

Karonte:

JoaquÍn Fernández Campuzano 'Kini' - zang, gitaar

Ismael Fernandez Díaz - bas

José Luis Rasilla Sandoval 'Belí' - gitaar

Ricardo 'Rochar' - drums

Bloody Brotherhood:

Nargalu - gitaar, zang

Camps - bas

Baalzemon Phobos - gitaar, zang

Juan Anza Irazusta 'Hammer' - drums