Loading...

Blue Öyster Cult - 50th Anniversary Live - First Night

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-02-2024

Tracklist

Disc 1:
01. Transmaniacon Mc
02. I'm On The Lamb But I Ain't No Sheep
03. Then Came The Last Days Of May
04. Stairway To The Stars
05. Before The Kiss, A Redcap
06. Screams
07. She's As Beautiful As A Foot
08. Cities On Flame With Rock And Roll
09. Workshop Of The Telescopes
10. Redeemed
Disc 2:
01. Dr. Music
02. Burnin' For You
03. Train True (Lenny's Song)
04. Tainted Blood
05. Harvest Moon
06. Dancin' In The Ruins
07. The Vigil
08. Career Of Evil
09. Box In My Head
10. Godzilla
11. (Don't Fear) The Reaper
12. In Thee
13. That Was Me
14. Hot Rails To Hell

Blue Öyster Cult is een Amerikaanse hardrockband die eind jaren zestig gevormd werd en nog steeds actief is. De band is waarschijnlijk het bekendst van twee nummers: (Don't Fear) The Reaper van het album Agents Of Fortune uit 1976, en Godzilla van Spectres (1977). Ook Astronomy zal bij vooral metal-liefhebbers bekend in de oren kunnen klinken, omdat Metallica het nummer ooit coverde. Sowieso wordt Blue Öyster Cult door veel rock- en metalbands geroemd als invloed.

Voor mij is deze band een beetje een soort van guilty pleasure, ik heb het idee dat het een band is die altijd best ondergewaardeerd is geweest en gebleven. Ik ben ook blij dat ik de band een aantal jaar terug (op Graspop) nog live heb zien spelen; wat mij betreft stond daar een stel nog altijd energieke topmuzikanten op het podium (al lag het gevaar van de automatische piloot wel een beetje op de loer).

Daarmee is Blue Öyster Cult typisch zo'n band die (terecht?) teert op oude roem, zo blijkt ook uit deze release. De band vierde hun 50-jarige jubileum met een zeer speciale set van drie uitverkochte shows op rij in september 2022 in de Sony Hall in NYC, USA. Voor deze historische mijlpaal in hun carrière speelde de band elke show een van hun eerste drie albums - Blue Öyster Cult (1972), Tyranny And Mutation (1973) en Secret Treaties (1974) - gevolgd door een reeks klassiekers van hun andere albums. Oprichter Albert Bouchard was alle drie de avonden actief als gast-muzikant, een wel heel speciale attractie!

Het plan is dat van elke avond een aparte registratie zal verschijnen. Op deze eerste avond speelde de band bijna drie uur, en leverde een geweldige set af, waarbij ze het zelfgetitelde debuutalbum in chronologische volgorde uitvoerde. De tweede set bevatte dan de favoriete nummers van de fans, sowieso enkele van hun bekendste nummers, waarbij naar het einde van die set toe Godzilla en (Don't Fear) The Reaper uiteraard niet mogen ontbreken.

Opvallend is toch wel dat ook meer 'recente' tracks van The Symbol Remains uit 2020 als Box In My Head en vooral het bejubelde Train True een plek op de setlist hebben verworven. Een goede keuze, want deze misstaan niet binnen het klassieke repertoire van de band. Het op dat moment als laatste bedoelde studio-album (het eerste in bijna twintig jaar tijd) zou dus zomaar een paar live-klassiekers aan het oeuvre van de band kunnen toevoegen.

Inmiddels is wel bekend dat Blue Öyster Cult in de loop van 2024 met een nieuw studio-album gaat komen. Als tijdsdocument blijft 50th Anniversary Live - First Night desalniettemin van waarde: de verse uitvoeringen van de tracks van hun debuutalbum - in combinatie met de belofte van nieuw werk - laten horen dat de huidige formatie bestaansrecht heeft.

Eric Bloom - Guitars, Keyboards, Vocals

Donald "Buck Dharma " Roeser - Guitars, Vocals

Richie Castellano - Guitars, Keyboards, Vocals

Danny Miranda - Bass, Vocals

Jules Radino - Drums

Albert Bouchard - Drums, Percussion, Guitars, Vocals