Loading...

Blue Öyster Cult - Ghost Stories

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-06-2024

Tracklist

01. Late Night Street Fight
02. Cherry
03. So Supernatural
04. We Gotta Get Out of This Place [The Animals cover]
05. Soul Jive
06. Gun
07. Shot in the Dark
08. The Only Thing
09. Kick Out the Jams [MC5 cover]
10. Money Machine
11. Don't Come Running To Me
12. If I Fell [The Beatles cover]

Blue Öyster Cult is een Amerikaanse hardrockband die eind jaren zestig gevormd werd en nog steeds actief is. De band is waarschijnlijk het bekendst van twee nummers: (Don't Fear) The Reaper van het album Agents Of Fortune uit 1976, en Godzilla van Spectres (1977). Ook Astronomy zal bij vooral metal-liefhebbers bekend in de oren kunnen klinken, omdat Metallica het nummer ooit coverde. Sowieso wordt Blue Öyster Cult door veel rock- en metalbands geroemd als invloed.

Voor mij is deze band een beetje een soort van guilty pleasure, ik heb het idee dat het een band is die altijd best ondergewaardeerd is geweest en gebleven. Ik ben ook blij dat ik de band een aantal jaar terug (op Graspop) nog live heb zien spelen; wat mij betreft stond daar een stel nog altijd energieke topmuzikanten op het podium (al lag het gevaar van de automatische piloot wel een beetje op de loer).

Echter: Blue Öyster Cult is niet zo'n band die (alleen maar) teert op oude roem, zo blijkt ook uit hun inmiddels zoveelste nieuwe album; eerlijk gezegd ben ik de tel een beetje kwijt. Al moet dat ook weer niet overdreven worden: Ghost Stories is het derde studio-album in deze eeuw. Wat hier ook niet overdreven mag worden is dat het gaat om een puur nieuw album; Ghost Stories bestaat namelijk uit een verzameling opnames die hun oorsprong vinden in de jaren '80. Afgestofte en mooi opgepoetste leftovers, opnames uit de oefenruimte, en / of anderszins probeersels vormen een teken van leven anno 2024.

O ja, en ook nog een paar covers. Waarvan de uitvoering van The Beatles' If I Fell de meest recente opname hier is, deze stamt namelijk uit 2016. Over die anderen ben ik niet zo te spreken eerlijk gezegd. Zowel We Gotta Get Out Of This Place als Kick Out The Jams klinken in hun - indertijd weliswaar primitievere uitvoeringen - een stuk energieker dan wat Blue Öyster Cult er hier van heeft gemaakt.

Tracks als Cherry, So Supernatural, Soul Jive en Money Machine klinken dan wel weer heel erg Blue Öyster Cult. Misschien te gladjes voor de 'echte' rock-liefhebber, maar ja, dat onderschrijft wel het guilty pleasure-gevoel dat ik bij deze band heb. Op een paar wat mindere tracks na blijft dat gevoel dan ook volledig gehandhaafd!

Eric Bloom - Guitar, Keyboards, Vocals

Albert Bouchard - Drums, Vocals

Joe Bouchard - Bass, Guitar, Keyboards, Percussion, Vocals

Allen Lanier - Guitar, Keyboards

Donald "Buck Dharma" Roeser - Guitar, Vocals