Loading...

Bone Gnawer - Primal Cuts

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-01-2022

Tracklist

01. Back To The Butchery
02. Leave Her To The Cleaver
03. Scissored
04. And Now The Terror Starts
05. Cannibal Confessions
06. Hacked-n-Slashed
07. Carved
08. Vorarephilia (Her Sweet Meat)
09. Beware The Cross
10. Eat Or Be Eaten
11. Zombies vs Cannibals
12. Cannibal Cravings (Attack Of The Face Eater)
13. The Female Butcher
14. Channel Of Carnage
15. Circle Of The Cannibals
16. It Shall Have Blood (Demo Version)

Bone Gnawer was oorspronkelijk het samenwerkingsverband tussen Rogga Johansson en Kam Lee, twee namen die binnen de death metal geen enkele nadere introductie behoeven. Het project is opgestart als een boosaardig horror death metal-project. Toen Ronnie Bjornstrom (Ribspreader) en Morgan Lie uit (Naglfar) zich bij de line-up voegden, werd het project een "echte" band.

In 2014 verscheen een compilatie van 'ouder' materiaal onder de noemer Primal Cuts. Deze is nu door het Duitse MDD Records opnieuw uitgebracht - met een nieuwe hoes, en met inbegrip van de EP Canale Di Carneficina uit 2015. Op deze verzamelaar zijn Scissored (2010, track 1 tot en met 3), Carved (2012, opnieuw 1 tot en met 3, en 7 en 8), de nummers van de split met Bonesaw (2009, 4 tot en met 6) en ook nog een paar niet eerder uitgebracht nummers (9 tot en met 12). En als toetje dus ook nog de postuum uitgebrachte EP Canale Di Carneficina met vier tracks.

Stilistisch gezien is het brute Zweedse death metal van de oude school vermengd met andere klassiekers, zoals old-school Amerikaanse death metal invloeden en een vleugje klassieke death thrash uit de jaren '80. Catchy, krakende gitaarriffs, groovende drumbeats en pakkende refreinen dus. Het belangrijkste overkoepelende thema draait om kannibalistische mutanten en vleesetende freaks in een bizarre, gekke en macabere wereld van moderne kannibalen en psychotische seriemoordenaars, evenals losse invloeden uit horrorfilms met dezelfde thema's.

Nee, origineel is dit allemaal zeker niet. Maar wel meeslepend, opzwepend, en met enthousiasme gebracht. De hier aanwezige veteranen weten wel hoe ze een aantrekkelijk, zelfs catchy potje death metal moeten brengen. Catchy? Ja zeker, want naast alle rauwe en brute streken zijn de riffs niet te versmaden, en wordt het tempo aantrekkelijk swingend gehouden. Vooral die laatste vier tracks vind ik helemaal te gek. Circle Of The Cannibals is zo'n nummer dat qua tempo wat in houdt, maar stiekem zo pakkend als ik weet niet wat is.

Ach, eigenlijk is het vanaf het openingssalvo Back To The Butchery en Leave Her To The Cleaver (nog een grappige titel ook - net als bandnaam en albumtitel natuurlijk) al direct raak, en ben ik niet meer te houden. Zoveel viezigheid, zowel muzikaal als tekstueel, wie is er niet groot mee geworden? De zaag wordt niet alleen ingezet om de ledematen vakkundig in stukken te krijgen, maar is ook in het gitaargeluid een onmisbaar onderdeel!

Kam Lee - Vocals

Rogga Johansson - Bass

Ronnie Björnström - Guitars

Morgan Lie - Drums