Loading...

Bong - Thought and Existence

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-06-2018

Tracklist

1. The Golden Fields
2. Tlön, Uqbar, Orbis Tertius

Bong is een eigenzinnig muzikaal gezelschap afkomstig uit Newcastle, Verenigd Koninkrijk. De band bestaat sinds 2005 en heeft al een schier eindeloze rij aan splits, live-albums, EP's en limited releases en zowaar ook al zeven full lengths sinds 2009 op z'n naam staan. Begin mei was het - inmiddels drie jaar na de voorganger - tijd voor album nummer acht: Thought and Existence.

Opnieuw sieren 'slechts' twee titels deze release, maar die bevatten dan toch nog altijd 36 en halve minuut aan muziek. Nou ja muziek, in elk geval duistere en geheimzinnig geluiden en klanken. Bong leeft zich al jaren uit op lange, uitgerekte en vooral hypnotiserende drones, waarbij een traditioneel instrumentale en vocale invulling zeker geen prioriteit heeft.

De klanken zijn laag, zwaar, en hebben een zeer psychedelische sfeer - de kracht van herhaling - met vaak een hoofdrol voor al dan niet feedbackende gitaargeluiden. Een bong is dan ook een soort waterpijp, zodat wel heel duidelijk is waar de inspiratie vandaan komt, en een hint is naar in wat voor gemoedstoestand eventueel de muziek tot stand gekomen zou kunnen zijn. Zo klinkt het in elk geval wel. Verwacht dus zeker geen pakkende muziek met catchy hooks!

De muziek van Bong wekt vrijwel constant een onheilspellend, maar ook plechtig gevoel op, dat raakt aan donkere sferen. Hypnotiserend is sowieso het sleutelwoord. Hoewel beide nummers qua invulling wel wat van elkaar verschillen - gelukkig maar, daardoor blijft het als geheel beluisterbaar - is de genoemde sfeer absoluut overeenkomstig. Bij Bong weet je wat je krijgt, Thought and Existence stelt dan ook niet teleur.

Mike Vest - guitars

Mike Smith - drums

David Terry - bass, vocals