Loading...

Bruce Dickinson / Skunkworks - Scream For Me Sarajevo

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-07-2018

Tracklist

01. Change Of Heart
02. Tears Of The Dragon
03. Gods Of War
04. Dark Side Of Aquarius
05. Navigate The Seas Of The Sun
06. Road To Hell
07. Arc Of Space
08. Omega
09. River Of No Return
10. Power Of The Sun
11. Strange Death In Paradise
12. Inertia (Live)
13. Acoustic Song
14. Eternal

A Story Of Hope In A Time Of War

Tijdens het langste beleg ooit van een stad in de tijd van de moderne oorlogsvoering en tussen de mortieren en granaten stemde een heavy metalband in een concert te geven. Scream For Me Sarajevo is het verbazingwekkende verhaal van een van de meest onwaarschijnlijke rockconcerten gegeven door Bruce Dickinson en zijn toenmalige band Skunkworks in 1994. Midden in de chaos van de oorlog en met gevaar voor eigen leven werd de band de belegerde stad Sarajevo in gesmokkeld om een concert te geven voor de burgers.

Deze film laat zien hoe de bewoners van Sarajevo maatregelen treffen om met de ontberingen van de oorlog om te gaan en hoe ze grenzen verleggen om te overleven. Het belicht een bloeiende ondergrondse cultuur van kunst en muziek en laat zien wat een enorme impact het concert had op de mensen van Sarajevo, die dachten dat ze vergeten waren door de rest van de wereld. De documentaire bevat beelden van het concert en de oorlog zelf, maar ook recente interviews van Bruce en zijn bandleden. Ook volgen de makers Bruce als hij later teruggaat naar Sarajevo voor een emotioneel weerzien.

Had ik me, gelokt door deze wervende tekst bij dit digitale promo-pakketje, al helemaal verheugd op een combinatie van een diepgaande documentaire over deze gebeurtenis en (in iets mindere mate) geluid en / of beelden van het betreffende optreden, word ik echter afgescheept met een simpele en overbodige verzamelaar van de solo-albums van Bruce Dickinson.

Dit overzicht uit de solocarrière van Bruce Dickinson bevat volgens opnieuw de begeleidende info ook nog een paar zeldzame tracks, zoals Acoustic Song (voorheen alleen beschikbaar als bonustrack op de Best of Special Edition uit 2001), Inertia (voorheen alleen beschikbaar als bonustrack op de expanded re-release van Skunkworks uit 2005) en de afsluiter van de plaat Eternal (voorheen alleen van Skunkworks uit 2005) en de afsluiter van de plaat Eternal (voorheen alleen beschikbaar als bonus track op de Japanse release van Tyranny Of Souls). Kortom, ondanks de mooie praatjes, geen enkel niet eerder verschenen nummer.

Hoe dan ook heeft deze verzameling nummers helemaal niks te maken met de titel van de film en de CD, die - zeer misleidend vind ik - ook gewoon Scream For Me Sarajevo (met als subtitel: Music from the Motion Picture) heet. Sterker nog, achteraf kom ik er achter dat het betreffende concert sowieso nooit is opgenomen; beeld- of geluidsmateriaal is nauwelijks bewaard gebleven. Ik vind het al met al een behoorlijk goedkope manier om een simpele compilatie-CD op zo'n misleidende manier in de markt te zetten!