Loading...

Burning - Nightmares

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-03-2016

Tracklist

01. Razors and Reasons
02. Trials of 1613
03. Nightmares
04. No Remorse
05. Stuck
06. Anthem for the Lost Souls
07. Something is Lurking in the Dark (bonus)

Burning is een klassieke heavy metal band met als thuisbasis Stadskanaal, die sinds 2013 bestaat. Op 25 maart aanstaande presenteert de band z'n eerste CD Nightmares, die in eigen beheer gaat verschijnen. Deze presentatie vindt plaats middels een optreden in het eigen Stadskanaal, al waar de band het podium zal delen met de NWOBHM-legende Tygers Of Pan Tang. Dat cirkeltje ga ik meteen op twee manieren even rond maken: op de single die in 2014 aan dit debuutalbum vooraf ging - Something is Lurking in the Dark, het nummer is als bonus toegevoegd aan het album - was de B-kant een cover van de Tygers-klassieker Killers, van hun debuutalbum Wild Cat uit 1980.

Ten tweede: van de NWOBHM naar het album Nightmares blijkt in de praktijk eigenlijk maar een kleine stap. Burning heeft die muzikale periode namelijk omarmd, en doet z'n best om die muziek zo veel mogelijk te evenaren, zo klinkt het mij althans in de oren. Wanneer Razor and Reasons van start gaat zit ik meteen in die tijdmachine die me terugbrengt naar eind jaren '70/begin jaren '80. Tot en met geluid/productie klinkt de heavy metal van Burning alsof het rechtstreeks uit die tijd komt. Woorden als oubollig, charmant, authentiek vechten om voorrang om als eerste hier neergetikt te worden. Het goede nieuws: ik mag dit wel!

Echt alle elementen van het typerende geluid zijn hier aanwezig: de galopperende ritmes en het pompende basgeluid, de twingitaartjes, wat wiebelige zang (dat klinkt vervelend, maar is het niet), catchy en lichtvoetige ritmes, dertien in een dozijn composities, en bovenal de enorme toegankelijkheid. Daarnaast zijn ook de teksten en de 'choreografie' niet weg te denken uit het tijdbeeld. Gelukkig zijn er ook wat uitzonderingen, zodat de zeven nummers niet allemaal hetzelfde klinken. Het lome Trials Of 1613 verkent de meer donkere kant van de NWOBHM; niet alleen het onderwerp, maar ook het nummer zelf klinkt net wat meer duister, misschien zelf wel een beetje occult, vergeleken met de rest van het songmateriaal. No Remorse heeft dat ook wel een heel klein beetje; dat betekent helaas wel dat de vlottere nummers Razors and Reasons, Nightmares en Stuck redelijk inwisselbaar zijn.

De meest afwijkende track is Anthem for the Lost Souls, al is het maar met z'n speelduur van bijna dertien minuten. Alsof Iron Maiden nooit The Rime Of The Ancient Mariner gemaakt heeft is dit precies zo'n verhalende, maar boeiende track. In drie delen wordt met afwisselende achtergrondmuziek een leuk verhaaltje verteld. Natuurlijk, er is helemaal niks origineels aan, maar toch houdt dit nummer me over z'n volle speelduur wel bezig. En dat geldt precies ook voor het hele album. Burning is op Nightmares absoluut niet te betrappen op maar een enkel fragmentje aan eigenzinnigheid. Maar zoals ik al zei: ik vind dit wel leuk. Ik zit me zelfs - met een dikke knipoog uiteraard - af te vragen of Burning niet gewoon een coverband is.

Ik vermoed dat Burning met zowel deze CD als hun optredens het moet hebben van de spreekwoordelijke ouwe lullen uit de scene, en ja, ik ben er zelf ook zo een. Ik zie de haast onschuldige charme van deze heavy metal zeker in. Ook wil ik de eventuele liefhebber de video's van Burning niet onthouden, die net als de muziek getuigen van een ongekunstelde jaren '80 charme. De band waar ik nog het meest aan moet denken is Witchfinder General, en laat ik daar nou een uitgesproken liefhebber van zijn!

Hugo Koch - vocals

Jan Engelkes - drums

Andy Haandrikman - bass

Johnny Karst - guitar

Rene Knegt - guitar