Loading...

Cardinal Wyrm - Devotionals

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-02-2021

Tracklist

1. Gannet
2. Mrityunjaya
3. Imposter
4. Selimesh
5. Canticle
6. Abbess
7. Nightmarchers
8. Do We Have Another Battle Left in Us?

Hmmm, ik zou toch zweren dat ik Cardinal Wyrm (uit Oakland, Californië) al eens besproken had; maar blijkbaar niet dus. Eind vorig jaar kwam de band met hun vierde langspeler Devotionals, laat ik die dan maar als aanleiding gebruiken om deze band voor te stellen.

Ondanks dat het voorgaande album Cast Away Souls verscheen via Svart Records, is Cardinal Wyrm een echte underground-band die de DIY-houding hoog in het vaandel draagt. De bandleden zijn pure liefhebbers met geloof in eigen kunnen, met deze albumtitel Devotionals (toegewijden) wordt daar naar verwezen. Het drietal hecht waarde aan het onafhankelijk blijven, en het creëren van de muziek en kunst waarin ze zelf geloven, binnen door hen zelf bepaalde ruimtes. Aan de basis van dit alles schuilt een fanatiek geloof in het maken van wat andere mensen denken dat onmogelijk is.

Tekstueel en thematisch gaat Devotionals dan ook terug naar de wortels van het vertellen van (donkere) verhalen, zoals dat oorspronkelijk centraal stond voor de band. Elk nummer op dit album is een verhaal, een parabool, die verschillende mythologieën aanboort, zowel oud als nieuw. Neem bijvoorbeeld het nummer Mrityunjaya. De titel betekent veroveraar van de dood, en is een term die verband houdt met het verhaal van het personage Karna uit het Hindoeïstische epos Mahabharata.

De nummers Canticle en Abbess zijn beide verhalen over valse beloften. Canticle is het klassieke verhaal van de ontmoeting met de duivel op een fictief kruispunt, verteld vanuit het oogpunt van de duivel die de luisteraar een aanbod doet. Abdis gaat over verleid worden door een waanbeeld, en de angst om te worden vergeten. Vanuit fantasie-vertellingen worden pragmatische vraagstellingen geponeerd; inhoudelijk best sterk wat mij betreft. Dat dit dan ook nog eens verpakt wordt in sombere, duistere muziek is helemaal raak.

Het laatste nummer op het album, Do We Have Another Battle Left In Us is zowel een vraag als een strijdkreet. Oude vrienden verzamelen zich en heffen drankjes op om de beproevingen die ze hebben gedeeld en overwonnen te herinneren en vieren. Ze proosten op iedereen die ze hebben lief gehad en verloren, maar ook op hen die er nog steeds zijn. Aan de horizon recupereert de vijand z'n troepen en dringt naar voren. De vrienden staan ​​op, en vragen zich af of ze nog steeds de kracht hebben om de strijd opnieuw aan te gaan. Hiermee wordt een lijn getrokken naar het huidige corona-tijdperk, waarin strijd op strijd lijkt te volgen. En de uitdaging zich opwerpt om weldoordacht naar je eigen toekomst te kijken. Dat is tenminste mijn interpretatie.

Hoewel de wortels van deze band stevig verankerd liggen in de doom metal, durft het trio zich op hun nieuwste album met regelmaat aan een vlotter tempo te wagen. Aan de psychedelische, soms zelfs naar occult neigende atmosfeer doet dat niks af. Met behoud van de klassieke waarden van het genre vindt Cardinal Wyrm z'n eigen weg, hetgeen in dit geval een zeer onderhoudend album oplevert. Voorgaande albums waren nog wat nadrukkelijker doom-gericht, maar Devotionals mag er binnen dat kader nog steeds wezen. Hier doet het trio het net wat anders, dat tekent alleen maar hun eigenheid denk ik.

Leila Abdul-Rauf - bass, vocals

Pranjal Tiwari - vocals, drums

Nathan A. Verrill - guitars, vocals