Loading...

Cardinals Folly - Live By The Sword

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-04-2024

Tracklist

01. Life Eternal
02. Ride or Die 666
03. Luciferian
04. Priesthood of Darkness
05. Innsmouth Royalty
06. Live by the Sword
07. Ludovico
08. Last Bastion of Doom

Cardinals Folly uit Finland is een zwaar groovend trio waarvan de naam al bijna twintig jaar (ooit begonnen als The Coven) in de verte echoot in de metal underground. Een wilde, oncontroleerbare kracht die zich voortbeweegt naar een volgend avontuur. Met meedogenloze riffs, heavy metal-geluiden, en vooral de ware liefde voor old school doom en metal.

Op hun zesde langspeler Live By The Sword behandelt de band bijna alles wat ze goed vinden aan metal, en kneedt de verschillende ingrediënten tot een strakke massa van onheilige riffs, godslasterlijke heidense gezangen en refreinen, luciferiaanse en liefdelijke verdorvenheid. Een onbevreesde rit naar waar de heksenketels staan te pruttelen.

De muziek varieert, zoals gebruikelijk - van langzame epische doom (Priesthood Of Darkness) tot galopperende heavy metal (titelnummer Live By The Sword) en vuige rock 'n' roll (Ride Or Die 666, Innsmouth Royalty). Of misschien is het beter om te constateren dat de vlottere tracks een mix zijn van de laatste twee aspecten. Want smerig is deze muziek in de sneller tempo's eigenlijk altijd wel.

Cardinals Folly houdt ervan om de luisteraar met alle macht te overrompelen, deze keer resulterend in een 42 minuten durende aanval van gedoemde heavy metal. Inderdaad, nog steeds wel wat doom op dit album, maar echt veel minder dan ik me van de band kan herinneren. Het gros van het materiaal op dit album is uptempo, waarbij met enige fantasie in het gitaarwerk doom-riffs te herkennen zijn - maar dan wel sneller gespeeld dus, hoe raar dat ook klinkt.

Van de welig tierende (stoner) doom van een paar albums geleden is hier maar weinig terug te horen, en dat vind ik jammer. De opgefokte muziek op Live By The Sword bevalt me daarbij vergeleken helaas een stuk minder.

Mikko Kääriäinen - Vocals, Bass

Juho Kilpelä - Guitars

Joni Takkunen - Drums