Loading...

Cathubodua - Continuum

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-03-2021

Tracklist

01. Dawn
02. Abyss
03. Hero Of Ages
04. Hydra
05. The Tempest
06. The Fire
07. My Way To Glory
08. The Chasing Horde
09. A Treacherous Maze
10. Legends
11. Nightfall
12. A Tale Of Redemption
13. Deified
14. Apotheosis
15. Dusk

Begin 2017 was hier een korte impressie te lezen van Cathubodua's debuut-EP Opus I: Dawn, die toen al ruim een half jaar uit was. Inmiddels heeft de band eind 2019 een langspeler uitgebracht, Continuum, die door ons deftig (maar niet bewust) genegeerd is. Vanwege de pandemie heeft de Belgische band zelf ook nauwelijks iets aan promotie kunnen doen, al leeft die wens nog altijd. Met het einde van allerlei beperkende maatregelen in zicht kwam dan ook het verzoek of we niet alsnog aandacht aan Continuum wilden besteden. Na een eerste beluistering heb ik daar inderdaad toe besloten, want ik vind dat het materiaal alleszins gehoord mag worden!

Met vijftien titels en een speelduur die net het uur niet aantikt is Continuum wel een hele zit. Zeker wanneer de in de basis heerlijke epische metal, nadrukkelijk wordt voorzien van symfonische en folkloristische elementen. Ik geeft het eerlijk toe: dat is nou eenmaal niet mijn favoriete stijl. Vooral die viool wens ik wel eens op plaatsen waar je die absoluut niet wil voelen. Daarentegen is de heavy basis van deze muziek dik in orde; heerlijk meebangen op de power metal ritmes, met de uitstekende vocale voordracht van Sara Vanderheyden als slagroom op de taart. Damn, wat kan deze dame uithalen! Overigens wil ik naast de hoofdrol voor de zangeres ook de drummer van dienst even uitlichten, want zijn spel is uitermate belangrijk om de gelaagde muziek goed in het gareel te houden. Vooral in het snellere segment blinkt hij uit wat mij betreft.

Gelukkig houden de diverse composities de vaart er goed in. Met achter elkaar Hero Of Ages en Hydra heeft de band meteen twee topstukken te pakken. Des te zonde vind ik dat vervolgens de opgebouwde sfeer er helemaal wordt uitgehaald door middel van een atmosferische interlude. Ik had me net helemaal laten inpakken door de muziek, en dan krijg je zoiets. Hetzelfde geintje wordt even later nog een keer uitgehaald: na het heerlijk vlotte My Way To Glory krijgen we met The Chasing Horde weer zo'n intro-achtig, naar mijn mening overbodig sfeerstukje te horen. Jammer hoor. Ik heb inmiddels begrepen dat met deze intermezzo's de bedoeling is om een verhalende opbouw neer te zetten, maar als ik spannende verhalen wil, dan kijk ik wel een film, of lees desnoods een boek. Wat mij betreft zorgen de gelaagde composities zelf al voor voldoende muzikale spanning, dat is wat ik wil horen.

Met het Oosters-getinte A Treacherous Maze en het heerlijk bombastische Nightfall wordt daarna de sfeer gelukkig wel weer goed opgebouwd, en vooral de snelheid weer hervat. Met twee iets meer plichtmatige nummers wordt vervolgens de spanning goed opgebouwd naar de werkelijke Apotheosis van het album. Een perfecte samenvatting van waar Cathubodua voor staat, met in dit geval excellerend gitaarwerk en een sterke vocale afwisseling. Naast - al genoemd - Hero Of Ages en Hydra maakt deze track mijn persoonlijke top drie favorieten van het album compleet.

Van dageraad tot schemer tracht Cathubodua de luisteraar mee te nemen in hun verhaal. Ik vermoed dat de 'echte' liefhebber van symfonische metal het totaalpakket Continuum enorm kan waarderen. Zoals gezegd, ik deel dat niet helemaal. Toch haal ik voldoende plezier uit de muziek om het album zeer positief te kunnen waarderen. Het metal-aspect is uitstekend verzorgd, met de hele poespas er om heen heb ik nou eenmaal niks. Cathubodua heeft wel voldoende indruk op mij gemaakt om een paar tracks op te nemen in mijn eigen roulerende playlist. Ook wil ik deze band zeker eens live zien!

Peter Thielemans - Bass

Katrien Van den Hurk - Violin

Sara Vanderheyden - Vocals

Kenny Callebaut - Guitars

Kyron Vannufelen - Guitars

Ricardo Lievano Flores - Drums