Loading...

Cavalera - Schizophrenia [re-recorded]

Gepost in Reviews door Edwynn op 25-06-2024

Tracklist

01. Intro
02. From the Past Comes the Storms
03. To the Wall
04. Escape to the Void
05. Inquisition Symphony
06. Screams Behind the Shadows
07. Septic Schizo
08. The Abyss
09. R.I.P. (Rest in Pain)
10. Nightmares of Delirium

De nieuwe gedaanten van Morbid Visions en Bestial Devastation bliezen mij van de sokken. Totaal onverwacht. Want ik heb me een teringhekel aan remakes. Niet te krap. Maar de oorspronkelijke releases waren natuurlijk niet meer dan vingeroefeningetjes van een tienerclubje uit Belo Horizonte. Op deze manier gaven de heropnamen door Max en Iggor Cavalera pas de echte kracht prijs van deze twee releases.

Schizophrenia daarentegen klonk al een stuk professioneler. De komst van Andreas Kisser, die structuur aan de visie van de twee broers wist te koppelen, zorgde ervoor dat de wereld aan de voeten van Sepultura kwam te liggen. En de heropname van Troops Of Doom die aan de versies van Roadrunner werd toegevoegd, liet natuurlijk grappigerwijs precies horen hoe die orkaankracht er op het debuut uit had kunnen zien. Hoewel ik eraan twijfel of die versie ook echt van de Schizophrenia-sessies afstamt, liet de rest van het album een jongvolwassen band horen die in staat was om het duistere randje die om de vurige thrash heen zat, te laten glanzen.

Natuurlijk had het een jonge- honden-karakter en was het niet zo afgemeten als Beneath The Remains en Arise. Natuurlijk waren de teksten brandhout. Maar dat is toch ook de hele charme van de plaat? Waarom moet dat allemaal weer geprofessionaliseerd worden? De tegenwerping kan zijn dat de Cavalera-broertjes de catalogus weer naar zich toe willen trekken, maar in artistiek opzicht voegt deze heropname echt geen zak toe aan het origineel. Zeker als je bedenkt dat de gitaren en de klank van de toms zorgvuldig het geluid uit 1987 in zich herbergen.

Wel gaaf is natuurlijk de toevoeging van Nightmares Of Delirium. Een nieuw nummer dat helemaal Schizophrenia ademt. Sowieso is het natuurlijk alleen maar goed dat de gebroeders Cavalera weer eens wegstappen van die lompe spring-op-je-skateboard metal en weer gewoon lekker aan het thrashen zijn. Maar daar is zo'n heropname helemaal niet voor nodig.

Iggor Cavalera - Drums, Percussion

Max Cavalera - Vocals, Guitars

Igor Amadeus Cavalera - Bass

Travis "Eviscerator" Stone - Guitars