Loading...

Celestial Season - The Merciful

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-11-2020

Tracklist

01. The Merciful
02. Together in Solitude
03. Surreal
04. For Eternity
05. Above Azure Oceans
06. Will You Wait For the Sun?
07. The Scent of Eve

Corona flikkeren we even aan de kant, want dat heeft direct niks met muziek te maken. October 2020 zijn namelijk maand en jaar van van de wederopstanding van Celestial Season. De herboren band komt met een splinternieuw album, tegelijkertijd worden twee albums uit de beginjaren opnieuw uitgebracht. Volop terechte aandacht, waarop ik graag zo snel mogelijk terugkom.

Intussen heeft Vic Records dat momentum goed aangevoeld, en komt (ook) met gerecycled materiaal uit de eerste jaren van deze band. Opgericht in 1991 bracht Celestial Season in de loop der jaren vijf volledige albums uit. De band was een van de exponenten van de interessante scene doom / death / gothic metalbands die in de jaren '90 van de vorige eeuw in Nederland de kop opstaken, waarvan een paar bands tot de internationale top gerekend mogen of mochten worden - al dan niet met een geluid dat in de loop der jaren wat afweek van de oorsprong (The Gathering, Within Temptation).

Celestial Season zelf evolueerde met hun oorspronkelijke geluid van doom en death metal via gothic (door middel van strijkers (viool, cello) en keyboards) naar een vaderlandse pionier op stoner-doom-gebied op hun laatste paar albums. Deze CD-uitgave genaamd The Merciful bevat de debuut-demo Promises uit 1991 en hun promo van 1994. De twee demo's zijn gerestaureerd en geremasterd door Achilleas Kalantzis bij Suncord Audiolab (Varathron, Benediction, Gomorrah). De verfrissing van het geluid was ook redelijk welkom, want de muziek van Celestial Season klonk zeker op hun eerste demo nog best primitief.

Vooral vanwege de inzet van de viool mocht de band in den beginnen nog door het leven gaan als een My Dying Bride-kloon. Mocht Celestial Season afkomstig zijn geweest uit het Verenigd Koninkrijk, dan denk ik dat in het kielzog van de 'Peaceville Three' de loopbaan van de band er zomaar heel anders uit had kunnen zien. Okay, dat is natuurlijk als, maar en giswerk; ik wil er maar mee aangeven in welk muzikaal segment we deze band kunnen plaatsen, zowel qua muzikale insteek, maar ook wat betreft de kwaliteit van de composities en de originaliteit van dat moment.

Ik zou voor nu vooral het epos The Scent of Eve willen aanraden. En verder vooral het nieuwe album een kans geven, en genieten van de (heruitgave van de) eerste twee albums. Over dat alles zo snel mogelijk meer.

Lucas van Slegtenhorst - Bass

Jason Köhnen - Drums

Robert Ruiters - Guitars

Stefan Ruiters - Vocals

Ton Bouwens - Keyboards [track 1-4]

Sylvester Piyel - Violin [track 1-4]

Jeroen Haverkamp - Guitars [track 1-4]

Pim van Zanen - Guitars [track 5-7]

Jiska ter Bals - Violin [track 5-7]