Loading...

Celtic Hills - Huldufólk

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-06-2022

Tracklist

01. The Secret Of The Grail
02. Metal Message
03. After The Earthquake
04. Hidden Folk
05. Green Forest
06. Gate Of Hollow Earth
07. Living Out Of The Egg
08. The Sound Of Earth
09. The Hammer Of Thor
10. Villacher Kirktag
11. Living Out Of The Egg [Ft. Simone Cescutti]
12. Words In Out [2021 remix]

Oei. Italiaanse power metal, waar vergelijkingen aan gekoppeld worden als Helloween, Primal Fear en Gamma Ray (en ik wens daar zelf met terugwerkende kracht, maar wel heel nadrukkelijk, de diverse Rhapsody-varianten aan toe te voegen). Bovendien beloven bandnaam Celtic Hills en albumtitel Huldufólk (en ook songtitels als Green Forest of The Sound Of Earth) toch ook enigszins een folkloristische inslag. Een beetje bang gemaakt door deze info vooraf zet ik mij manmoedig aan het luisteren. Verder is dit trio actief sinds 2010, en is dit hun derde album.

Wanneer opener The Secret Of The Grail achter de rug is, ben ik er al snel achter dat het hier inderdaad om pure power metal. Om precies te zijn van het ADHD-soort waarvan ik daadwerkelijk best zenuwachtig word. Allemaal van die hyper-snelle gitaar- en keyboard-riedeltjes (al vermeldt de line-up geen toetsenist - deze is er echt wel!) door elkaar heen, kunstig aan elkaar geplakt middels een al even hyperactieve drummer die gek is op z'n double bass-pedalen, en een bassist die ook niet in het minst wat ruimte weggeeft. Daar komt dan ook nog zo'n klassieke power metal-stem met zo'n verheven voordracht overheen; zoals het hoort, inderdaad.

Als tweede maakt Celtic Hills gebruik van de gelegenheid om promotor Marcus Eck met z'n Metal Message in het zonnetje te zetten. Deze vieren namelijk hun twintigjarige bestaan. De lyric video (zie ook onder aan deze pagina) is dan ook als tribute speciaal gemaakt voor de beste man. Het is dus ook niet raar dat juist deze track een enorm epische touch heeft.

Het is even verderop bij het begin van Green Forest dat ik die keyboards even helemaal beu ben, het is echt even te veel. Ik kan natuurlijk wel naar een lekker potje power metal luisteren, maar echt: niet elk beetje ademruimte hoeft helemaal dichtgeplamuurd te worden. Weer even verder worden met Living Out Of The Egg (met een beetje rare zang) en The Sound Of Earth nadrukkelijk de folk-invloeden in het zonnetje gezet. De akoestische gitaren, fluitjes en iets dat klinkt als een jachthoorn worden tevoorschijn getoverd voor een nog bombastischer effect.

Opvallend vind ik The Hammer Of Thor, waarmee een (geslaagde) poging wordt gedaan om een tikje heavier voor de dag te komen. Ik vind dit een stiekem hoogtepuntje van het album. Vervolgens is Villacher Kirktag een ware folk / power metal-pastiche waar Christopher Bowes (Alestorm, Gloryhammer) nog jaloers op zou kunnen zijn. Geen onverdeeld genoegen dus.

Conclusie: liefhebbers van genoemde bands en voorbeelden kunnen Huldufólk met een gerust hart tot zich nemen. Ik vind zelf niet elk nummer even sterk, maar ik snap heel goed wat Celtic Hills wil. Ondanks de wat generieke uitvoering, en weinig verrassingen in de composities, kan deze band zich best meten met gelijkgestemde collega's.

Jonathan Vanderbilt - guitars, vocals

Jacopo Novello - bass guitar

Simone Cescutti - drums