Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Centuries Of Decay - Centuries of Decay

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-09-2017

Tracklist

01. Intro
02. Centuries of Decay
03. The Architect
04. Asylum
05. Odyssey
06. Wings of Death
07. Rise
08. Demise
09. Rise - Radio Edit

Centuries of Decay is een nog redelijk nieuwe metalband afkomstig uit Toronto, Ontario, Canada. Het kwartet debuteert met het album met de weinig spitsvondige titel Centuries Of Decay.

Zelf noemen ze zich een extreme metalband, en dat schept natuurlijk verwachtingen ten aanzien van het geluid. Ik hou het zelf op een progressieve dan wel technische, maar bovenal zeer sfeervolle vorm van death metal. De aantrekkingskracht van de muziek op dit album zit 'm namelijk vooral in die sfeer, daar ligt meer de nadruk op dan op de technische vaardigheden van de heren muzikanten, of het extreme van de muziek.

Sterker nog: met Intro en in eerste instantie ook Centuries Of Decay begint het allemaal best relaxed. Pas gaandeweg het lange nummer wordt de opbouw duidelijk, en wordt de muzikale uiting steeds feller en harder. The Architect voldoet hierna misschien al iets beter aan het verwachtingspatroon, want hierop trekt de band al een stuk lomper van leer. Hoewel? Een melodieuze intentie wordt zeker niet helemaal uit het oog (of is het dan oor?) verloren. Luister daarvoor maar eens naar de achtergrondvocalen en de gitaarsolo's.

Het opnieuw wat langere Odyssey doet qua opbouw weer aan het titelnummer denken, al heb ik daarnaast het idee dat ik hier wat meer klassieke progrock/metal-elementen voorbij hoor komen. Sterk en gevarieerd drumwerk houden dit nummer in het gareel, waarbij ook de overige instrumentalisten de gelegenheid krijgen om hun technische vaardigheden te etaleren. Laat de brullende leadzang dan het enige aspect zijn waar ik niet zo enthousiast over ben, maar ach, dat is ongetwijfeld een kwestie van smaak.

Gaandeweg het album wordt me in elk geval wel duidelijk dat Centuries Of Decay qua afwisseling, sfeer en technisch kunnen van alles te bieden heeft. Dat dat dan ook nog in interessante nummers verpakt wordt - zonder te verzanden in egotripperij en krachtpatserij - is helemaal een zegen. Wings Of Death (wat een titel hey!) en Rise laten horen dat power en agressie zeker ook deel uitmaken van het arsenaal van deze muzikanten. Ik weet zeker dat de liefhebber van moderne progressieve metal zich met Centuries Of Decay prima zal vermaken!

Devin Doucette - Vocals, guitar

Rob McAllister - Guitar, vocals

Anthony Zhura - Bass

Derrick Doucette - Drums