Loading...

Chapel Of Disease - And As We Have Seen The Storm, We Have Embraced The Eye

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-02-2019

Tracklist

01. Void Of Words
02. Oblivious - Obnoxious - Defiant
03. Song Of The Gods
04. Null
05. 1.000 Different Paths
06. The Sound Of Shallow Grey

Met de Duitse band Chapel Of Disease had ik een moeilijke start. Hun demo Death Evoked (van 2012) vond ik maar niks. De Duitsers ontwikkelden zich echter snel, zodat ik hun beide albums Summoning Black Gods (ook 2012) en The Mysterious Ways of Repetitive Art (2015) prima kon waarderen. Inmiddels is er een derde album uit: And As We Have Seen The Storm, We Have Embraced The Eye. Ook is de band gewisseld van label, tegenwoordig zitten ze bij Ván Records, hetgeen misschien ook al wel iets zegt over de muzikale inhoud.

Het lijkt er sterk op dat bij Chapel Of Disease niet alleen de titels per album langer worden, maar ook de lengte van de composities. Lengtes van zeven en negen minuten waren voorheen uitzonderlijk, en bleven beperkt tot de epische albumafsluiters; nu vormt dat de speelduur van alle tracks. Een logische conclusie zou kunnen zijn dat ook de muzikale insteek wat veranderd is. En dat blijkt inderdaad zo te zijn. De verhuizing naar Ván is wat dat aangaat een volstrekt logische, het label staat immers bekend om zijn bands met een zeer eigenzinnige aanpak.

In de basis brengt Chapel Of Disease nog altijd death metal, maar daar worden anno 2018 invloeden aan toegevoegd uit zowel de progressieve als psychedelische hoek. In weerwil van de nog altijd heavy aanpak, klinkt de band daarmee met regelmaat als een rockband. De uitgesponnen composities monden regelmatig uit in lange instrumentale stukken, zoals ook retro-bands als Graveyard of The Devil's Blood (of andere Ván-bands, om maar wat vergelijkingen te noemen) dat ook deden. Dat klinkt misschien wat bizar, maar is wel wat het is in mijn beleving. En dat ervaar ik binnen een relatief vastgeroest genre als een positieve ontwikkeling. Want hiermee toont de band een behoorlijk eigen smoel.

Luister bijvoorbeeld maar eens naar de gitaarleads en de ritmesectie van Song Of The Gods, dat is pure rock 'n' roll. Het is dat er nog wat andere, extreme metal-riffs en een hese grunt voorbij komen, anders zou deze band hier in helemaal niks meer op een death metalband lijken. Begrijp me overigens goed: ik vind dit echt enorm gaaf. De mix van death metal met jaren '70 rock klinkt op deze manier organisch, logisch; dat heeft Chapel Of Disease wat mij betreft echt heel knap gedaan. Ook afsluiter The Sound Of Shallow Grey vind ik een enorm vet nummer, dat geheel beantwoordt aan mijn beleving van spannende heavy muziek. Die stiekem toch ook behoorlijk pakkend is.

Was Chapel Of Disease in den beginnen nog behoorlijk zoekende naar een eigen richting, ik denk - en hoop vooral! - dat ze die nu gevonden hebben. Wanneer de band op deze voet doorgaat wil ik hier zeker nog meer van horen!

Cedric Teubl - Guitars

Laurent Teubl - Vocals, Guitars

Christian Krieger - Bass

David Dankert - Drums