Loading...

Cloven Hoof - Heathen Cross

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-06-2024

Tracklist

01. Benediction
02. Redeemer
03. Do What Thou Wilt
04. Last Man Standing
05. Darkest Before the Dawn
06. Vendetta
07. Curse of the Gypsy
08. Frost and Fire
09. Sabbat Stones
10. The Summoning

Tien jaar geleden (met de release van Resist Or Serve) beleefde ik een hernieuwde kennismaking met Cloven Hoof, een band die ik sinds hun zelfgetitelde debuutalbum uit 1984 (en dat is dan weer precies veertig jaar geleden!) in mijn hart heb gesloten. Sindsdien doe ik m'n best om deze band weer te volgen. Recent verscheen het album Heathen Cross.

Als oudgedienden uit de NWOBHM-periode - hoewel bassist Lee Payne het enige originele bandlid is - staat de band tegenwoordig garant voor stevige heavy metal. Waarbij ik het nog altijd opvallend vind hoe eigentijds de band eigenlijk klinkt. De muziek is weliswaar gebaseerd op de roemruchte jaren '80, maar zowel de productie als de composities trekken de band de tegenwoordige tijd in. Ik vind hierin wel de nodige overeenkomsten met de band Hell, die zo'n beetje dezelfde weg bewandeld heeft. Cloven Hoof klinkt namelijk beter dan ooit! Ontdaan van de oubollige charme van vroeger staat dit nieuwe album gewoon als een huis.

Ondanks dat zanger George Call het de voorgaande drie albums prima had gedaan, is hij toch vervangen, en wel door een andere veteraan: Harry Conklin, die zijn sporen verdiende bij onder meer Jag Panzer, Satan's Host en Titan Force. En ja, ook zijn stem past prima bij de dramatisch-theatrale heavy metal van Cloven Hoof. Na intro Benediction voorziet hij Redeemer van passende vocalen, waarna ook Do What Thou Wilt lekker naar binnen glijdt. Geen ingewikkelde poespas, maar gedegen old school heavy metal met een lekkere donkere twist. Gedragen, verheven, duister, zoals ik het graag hoor.

Met Heathen Cross zet Cloven Hoof voort op het heavy en duistere imago van weleer. Met satanische ondertonen van het debuut, voorzien van een sterke vocale invulling. Een simpele meezinger als Last Man Standing moet ik de band daarbij maar vergeven denk ik. Daar staan met bijvoorbeeld Curse Of The Gypsy en Sabbat Stones heerlijke nummers tegenover die Cloven Hoof waardig zijn.

Ja, dit is echt zo'n band die bij mij weinig verkeerd kan doen - oude liefde roest niet. Daarbij vermoed ik dat ik echt niet de enige old school metal-fan ben die hier de charme van inziet!

Lee Payne - Bass

Harry (The Tyrant) Conklin - Vocals

Luke Hatton - Guitar

Chris Coss - Guitar

Ash Baker - Drums, Vocals

Chris Dando - Keyboards, Vocals