Loading...

Conan / Deadsmoke - Doom Sessions Vol. 1

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-07-2020

Tracklist

01. Conan - Beheaded
02. Deadsmoke - Dethroned Concrete
03. Deadsmoke - Dead Minds Army

Het Italiaanse, toonaangevende cult- en fuzz-rocklabel Heavy Psych Sounds label is van plan om onder de noemer 'Doom Sessions' een aantal doom- en psychedelische heavy bands aan een groter publiek voor te stellen. Het Britse Conan en het Italiaanse Deadsmoke vallen de eer te beurt om de eersten te zijn in deze serie.

Conan behoeft denk ik geen introductie meer, de band loopt al sinds 2006 mee en heeft al aardig van zich doen spreken. Sowieso levert de band voor deze release geen nieuw nummer aan, want hun Beheaded ken ik al van de split met Bongripper uit 2013. Ik snap dat het label Conan er graag bij wil hebben, maar een meer recente of exclusieve bijdrage had ik wel interessant gevonden, zeker voor een eerste release in deze serie. Nou is er op zich helemaal niks mis met het monsterlijke Beheaded - 17 minuten aan dreigende, dreunende, sleurende, hypnotiserende sludgy doom is aan mij prima besteed!

De twee tracks van Deadsmoke zijn volgens mij wel nieuw, al moet ik daar wel direct bij vermelden dat ik die band eigenlijk niet echt ken. In het begin van Dethroned Concrete denk ik bijna met een Conan-kloon te maken te hebben, deze Italiaanse stoomwals is al net zo traag en verpletterend. Maar na iets meer dan vier minuten komt de verrassing, en schakelen we door naar een meer uptempo benadering met psychedelische en space-affecten, waardoor ik automatisch aan de landgenoten van Black Rainbows moet denken. En daar is natuurlijk ook weer helemaal niks mis mee!

Dead Minds Army is een stuk compacter, een prettig psychedelische stamper, en daarom niet minder dreigend. De psychedelische effecten van de synthesizers vind ik een absoluut pluspunt, de overstuurde, schreeuwerige sludge-vocalen zeker niet; dat had van mij wel anders gemogen in combinatie met deze muziek. Maar in puur muzikaal opzicht geeft Deadsmoke hier een alleraardigst visitekaartje af. Hun stoner / space / sludge / doom-mix kan ik zeker waarderen. Ik ben dan ook verheugd met deze kennismaking!

Conan:

Jon Davis - Guitars, Vocals

Paul O'Neill - Drums

John McNulty - Bass, Vocals

Deadsmoke:

Gianmaria - Bass

Maurice - Drums

Matteo - Guitars

Claudio Rocchetti - Synthesizer, Noise