Loading...

Course Of Fate - Mindweaver

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 31-05-2020

Tracklist

01. There Is Someone Watching
02. The Faceless Men, Pt. I
03. Endgame
04. Utopia
05. The Walls Are Closing In
06. Wolves
07. Drifting Away
08. The Faceless Men, Pt. II

Mindweaver is na de EP Cognizance uit 2013 het eerste album van de Noorse band Course Of Fate. De band zelf lijkt echter al sinds 2006 actief te zijn in de progmetalscene. Ze hebben dus lang kunnen oefenen. En dat werpt zijn vruchten af. Want Mindweaver is een professioneel album geworden dat tegelijkertijd ook warm en doorleefd klinkt.

Bij de toevoeging 'prog' denken we al snel aan de nodige doses fretboardgymastiek en onmogelijke drumpatronen. Course Of Fate beweegt wel op ongemakkelijke ritmes en drukke synthriffjes maar houdt op Mindweaver tegelijkertijd ook goed oog voor de compositie. Daarmee kun je de band wel scharen onder acts als Queensrÿche en Fates Warning. Die maakten zich ook drukker om de song zelf dan om de techniek. Ik zeg er meteen maar bij dat Course Of Fate helemaal niet onder hoeft de doen voor die genoemde pioniers. Vooral in het geval van Queensrÿche mag je hopen dat die nog eens met zo'n geëngageerd album als dit komen.

Wat vooral opvalt en aanspreekt, is de gelaten sfeer die het album uitstraalt. Een beetje depressief zonder sentimenteel te zijn. Het is eenvoudig om in die maalstroom opgezogen te worden om er pas na drie kwartier uitgeblazen te worden. De mineurakkoorden en de fraaie gelaten zang zijn daar debet aan.

We hebben hier ook te maken met een conceptalbum. Uiteraard, zou ik haast zeggen. Het is een nogal uitgekauwd verhaal over iemand die het einde van de wereld aanschouwt. Het doet niet af aan de eerder beschreven sfeer die gewoon prachtig is. Fates Warning en Pain Of Salvation kunnen dat ook zo mooi verwerken in hun platen.

Course Of Fate levert daarmee een uitstekend album af dat veel aandacht verdient.

Daniel Nygaard - Bass

Per-Morten Bergseth - Drums

Marcus Lorentzen - Guitars

Kenneth Henriksen - Guitars

Carl Marius Saugstad - Keyboards

Eivind Gunnesen - Vocals