Loading...

Crypt Sermon - Out Of The Garden

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-04-2015

Tracklist

01. Temple Doors
02. Heavy Riders
03. Byzantium
04. Will of the Ancient Call
05. Into the Holy of Holies
06. The Master Bouquet
07. Out of the Garden

Candlemass! Ik denk dat er geen review over de Amerikaanse metalband Crypt Sermon geschreven kan worden zonder deze klassieke doomers te benoemen. Het betreft hier een nieuwe band die zo'n twee jaar geleden als eerste een demo uitbracht. Nu is er dan een debuutalbum, met de titel Out Of The Garden.

Crypt Sermon brengt ons dus traditionele, epische doom metal. Naast het al genoemde grote voorbeeld wordt ook Solitude Aeternus als invloed genoemd, maar ja, dat is natuurlijk lood om ijzer. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik toen ik dit album voor het eerst onder ogen kreeg, meteen moest denken aan een release van het Cruz Del Sur label. Ik verwachtte dan ook eerder klassieke heavy metal. Die invloeden zitten overigens wel degelijk ook in de muziek.

Eigenlijk is met het nummer Heavy Riders in puur muzikaal opzicht het meeste wel gezegd over deze band, want de uptempo gedeeltes hiervan doen toch wel heel erg denken aan At The Gallows End van het al eerder genoemde Candlemass. Daar kun je wat mij betreft echt niet omheen. Dit is slechts een voorbeeld, het hele album ademt diezelfde klassieke doomsfeer met epische/klassieke heavy metal inslag. Ook bijvoorbeeld het heerlijk lome en zware eerste stuk van Byzantium had zo op Nightfall of Ancient Dreams kunnen staan.

Dat klinkt misschien wat vervelender als dat ik het bedoel, want ik vind Out Of The Garden een heerlijk album om te beluisteren. Hoewel de Candlemass-aanbidding er duimendik bovenop ligt, heeft Crypt Sermon wel degelijk bestaansrecht. Met name het gitaarspel klinkt authentiek, eerlijk, en de nummers zitten op zich allemaal goed in elkaar en zijn tegelijk behoorlijk pakkend.

Naast Heavy Riders is Will Of The Ancient Call een opvallend, en sterk nummer. Heerlijk slepend, en met wat mij betreft prima zang. Het nummer bevat de nodige afwisseling, afwijkende drumpatroontjes, maar vooral een verslavend deinend ritme. Over afwisseling gesproken: Into The Holy Of Holies weet daar ook wel raad mee, en is eigenlijk nauwelijks een pure doomsong te noemen. Episch is het des te meer, waarmee het ook wel raakvlakken heeft met de muziek van bands als Dio en jaren '80 Black Sabbath. De heavy grondslag blijft dus ten allen tijden aanwezig.

Zoals het hoort vormt de afsluiter - in dit geval het titelnummer Out Of The Garden - een perfecte samenvatting van het voorafgaande, om goed te laten horen wat Crypt Sermon allemaal in petto heeft. De slome en zware riffs doen dan ook hun werk, terwijl het nummer een sterke opbouw heeft, zoals allemaal wel eigenlijk. Zoals ook al eerder horen we prettige gitaarsolo's voorbijkomen, zeker een pre voor deze band.

Liefhebbers van Candlemass, maar ook van het Dio en Tony Martin Black Sabbath tijdperk zullen dit debuutalbum van Crypt Sermon zeker gaan waarderen!

Brooks Wilson - Zang

Steve Jansson - Gitaar

James Lipczynski - Gitaar

Will Mellor - Bas

Enrique Sagarnaga - Drums