Loading...

Crystal Viper - Tales of Fire and Ice

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-11-2019

Tracklist

01. Prelude
02. Still Alive
03. Crystal Sphere
04. Bright Lights
05. Neverending Fire
06. Interlude
07. Under Ice
08. One Question
09. Tomorrow Never Comes - Dyatlov Pass
10. Tears of Arizona
11. Dream Warriors [Bonus] [Dokken cover]

Ik hou wel van die old school heavy metalbands die de klassieke stijl in ere houden; of het nou ook echt oude bands zijn of niet. Het Poolse Crystal Viper (opgericht in 2003) volg ik al een aantal jaartjes, waarbij ik me er over verbaas dat ik pas een enkele keer een album van deze prima band heb besproken. Legends, in 2010 het derde album van de band, kon op mijn warme bijval rekenen. Inmiddels een aantal jaar verder, verscheen eerder deze maand album nummer zeven van het (wisselende) gezelschap rond zangeres (en gitariste) Marta Gabriel: Tales of Fire and Ice.

Zo'n lekkere epische albumtitel past natuurlijk helemaal bij het old school gevoel dat een band als Crystal Viper uitdraagt. De heavy metal van deze band is vooral heel erg melodieus geworden, waarbij het me opvalt dat mevrouw Gabriel een stuk cleaner zingt dan voorheen, toen ze nog een stuk rauwer en bozer klonk. De muziek is ook wat minder old school dan op eerdere albums, vindt meer aansluiting bij "hedendaagse" power metal, en laat inderdaad meer epiek horen. Luister maar eens naar Crystal Sphere en One Question als sprekende voorbeelden.

Dat de authentieke heavy metal nog altijd hoog in het vaandel wordt gedragen mag blijken uit tracks als Bright Lights en Under Ice. Het zijn van die lekker galopperende tracks die uitnodigen tot headbangen, en het live prima zullen doen. Epiek op een andere manier horen we met het aangrijpende Tomorrow Never Comes - Dyatlov Pass (over onder raadselachtige omstandigheden overleden terug gevonden bergbeklimmers) een statige metal-song die je echt weet te raken. Mij bevalt deze in elk geval prima.

Als laatste laat de CD- en digitale uitvoering een prima cover-versie horen van Dokken's Dream Warriors, indertijd (in 1987) bekend geworden als soundtrack voor A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors. De vinyl-versie schijnt een andere cover als bonus te bevatten: Heart's klassieker Alone, maar daar heb ik (als liefhebber van het origineel) niks over terug kunnen vinden helaas.

Crystal Viper heeft z'n geluid in de loop van de jaren wat verfrist van oubollige heavy metal naar iets meer verfrissende power metal. Het is een kwestie van smaak of dat je bevalt of niet. Ik vond de authentieke charme van de eerste paar albums wel wat hebben, maar het huidige geluid past wel iets beter in deze tijd. Daarmee is deze band wel iets van het oorspronkelijke karakter kwijt geraakt, en dat vind ik wel jammer. Desalniettemin is Tales of Fire and Ice een fijn album voor de liefhebber van zowel klassieke heavy als power metal; en is Crystal Viper nog altijd een alleszins oerdegelijke metalband.

Marta Gabriel - Vocals, Guitars, Keyboards

Tomasz Dańczak 'Golem' - Drums

Andy Wave - Guitars

Błażej Grygiel - Bass

Eric Juris - Guitars