Loading...

Culto Negro - La noche oscura del alma

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-11-2022

Tracklist

01. Espectro lunar (intro)
02. Desdoble
03. El quinto angulo
04. Verso adivinado
05. Navajas, cadenas y espejos
06. Rojo siniestro
07. Caos o cosmos
08. Salvajes destructores
09. Violencia psicoactiva
10. La larga marcha
11. Desterrando a los oscurantistas [Hermetica cover]

Op de avond dat het nationale voetbalelftal van Costa Rica er flink van langs krijgt (van Spanje) leek het me wel gepast om band uit dat land de revue te laten passeren. Bij wijze van wraak of zo, want wat ik hier te horen krijg klinkt enorm boosaardig.

La Noche Oscura Del Alma (dat laat zich vertalen als 'de donkere nacht van de ziel') is het debuutalbum van de Costa Ricaanse zwartgeblakerde speed metal maniakken Culto Negro. Het betreft een vijfkoppige band die in 2015 in Heredia is opgericht, en tot nu toe tot een handjevol demo's en één EP (Abismal Speed ​​Metal uit 2016) kwam.

De mix van thrash, speed en black metal is ongemeen fel, furieus en compromisloos razendsnel. Een aaneenschakeling van smerige riffs, hyperactief drumwerk, punky d-beat-polka's, en vocalen die klinken als van een ontsnapte maniak uit een gesticht voor geesteszieken. De teksten zijn allemaal in de moedertaal van de band, dus tenzij je vloeiend Spaans spreekt, heb je geen idee waar het hier allemaal over gaat. Maar dat het boosaardige verhaaltjes zijn lijkt me zonder meer duidelijk.

Het album bestaat uit elf nekbrekers op een rij - tien eigen composities en een cover (van het zelfgetitelde debuutalbum van de Argentijnse thrash-band Hermetica). De nummers zijn zonder uitzondering hyperactief snel, smerig als de hel, en razen voorbij, zonder onderbreking van het spervuur ​​van chaos in zicht. De gitaristen leveren een non-stop aanval van heerlijk ranzige riffs, leads en solo's, terwijl de ritmesectie onophoudelijk doorbeukt.

Het is allemaal verre van origineel wat we hier te horen krijgen, maar het is heerlijk old school en gespeeld met een verslavende hoeveelheid passie energie, het spelplezier en enthousiasme spatten er van af. Wat mij betreft wordt er verrassend strak gemusiceerd, dit vijftal staat absoluut z'n mannetje. Ik vind Culto Negro echt een heel aardige verrassing vanuit een hoek waar je dat niet verwacht! Luistertip: La Larga Marcha.

D.N - Vocals

Esteban Sancho - Guitars

Isak Arroyo - Guitars

AntiChristopher - Bass

Vörago - Drums