Loading...

Cutterred Flesh - Sharing Is Caring

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-12-2021

Tracklist

01. Vibrio Vulnificus
02. Black Aurora
03. Where Only Old Flesh Stinks
04. Good Boy - Romantic Relationship With Necrotic Tissue
05. The Mystery Of The Black Hen
06. Amused By The Tenacity Of A Dying Whore
07. Knife Is Not The Enemy
08. My Favourite Bodybag
09. Progressive Body Adjustment [Bonus]

Tsjechië en extreme metal blijkt al jaren een vruchtbare combinatie. Dat hebben ze bij Transcending Obscurity ook verdomd goed in de gaten, getuige de releases van bijvoorbeeld Cutterred Flesh (enkele dagen geleden) en de nieuwe van Godless Truth begin volgend jaar. Hier ga ik het eerst hebben over Sharing Is Caring, het vijfde album al weer van Cutterred Flesh, maar pas mijn kennismaking met dit vijftal.

De Tsjechische brute death metal band Cutterred Flesh (nee, die dubbele r is geen spelfout) tart alle verwachtingen en brengt een album voort dat kan worden beschouwd als een anomalie in de stijl, een aberratie voor een band die zo zwaar en brutaal klinkt. Hun constante variaties, schokkende stemmingswisselingen en temposchommelingen logenstraffen de onmogelijk brede omtrek en zware aanpak van deze band. En toch zijn ze wendbaar en inventief, bedrieglijk snel en pakkend, atmosferisch (Black Aurora!) en bedachtzaam.

Het verrassende samengaan van de langzamere, klaaglijke deuntjes met de bot-verpletterende explosieve delen is even fascinerend als woest aantrekkelijk. Daarmee is deze band het bewijs dat technische vaardigheden prima te combineren zijn met atmosferische invloeden. Een ijzersterke combinatie wat mij betreft, waarmee deze band prima te vergelijken is met soortgenoten als Suffocation, Aborted, Cattle Decapitation, Benighted of Vulvectomy.

Ik vind het vooral zeer prettig dat Cutterred Flesh niet inzet op pure snelheid of technische hoogstandjes, maar hun instrumentale en compositorische vaardigheden (de subtiele breakdown in The Mystery Of The Black Hen!) gebruiken om een heerlijk onheilspellende atmosfeer neer te zetten. Juist vanuit de traagste passages komt de meeste dreiging, daar houd ik wel van. Daar tussen door horen we de fraaiste gitaarmelodieën voorbij komen, als dissonant bijna te midden van allerhande woeste en brute uitbarstingen.

Dat dan stiekem ook nog allerlei smerigheid bezongen wordt (Romantic Relationship With Necrotic Tissue, Amused By The Tenacity Of A Dying Whore, Progressive Body Adjustment) valt bijna niet eens op door de aantrekkingskracht van deze muziek. Negen korte maar o zo krachtige tracks verstevigen de reputatie van deze Tsjechische, vaardige herrieschoppers. Heerlijk album!

Jiri Krs - Vocals

Vitali Novak - Guitar

David Krombholz - Guitar

Zdenek Hnizdil - Bass

Frantisek Drazdansky - Drums