Loading...

Dada's Troost - De Staat Van Het Avondland

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-06-2019

Tracklist

1. Nero's Twaalfde volgens Marcus
2. De wraak van Kurt Cobain
3. Henri
4. Florian
5. 2034 (Maakbare maatschappij)
6. Jammer maar Helaas
7. Simon Smit
8. De Babyboomers van Tegenwoordig
9. Minimalist

Struinend online naar (on)bekende, nieuwe of oude muziek, zoals ik wel vaker doe, stuitte ik bij toeval op een bandnaam - Dada's Troost - die ik opvallend vond klinken, en die ik nog niet eerder gehoord had. Maar eigenlijk nog meer bijzonder: ik hoorde muziek voorbij komen die ik bij momenten echt helemaal geweldig vond. En dan nog Nederlandstalige teksten ook. Hier moest ik meer van weten!

Dada’s Troost, afkomstig uit Helmond, is ontstaan in het najaar van 2013, op initiatief van zanger/bassist Pieter die de nummers voor het debuut al klaar had liggen. Al snel speelde de band op festivals zoals Klok Rock Orange, Eurosjopper en Impact. Dada's Troost bleek een band die je écht live moet zien. Najaar 2014 is het debuut Fanfare Obesitas verschenen en in 2015 bracht de band de single Kennedymars! uit, welke in december dat jaar gevolgd werd door een live plaat: Live in Het Muziekcafé. Deze live-registratie bevat nummers van Fanfare Obesitas maar ook nieuw materiaal.

In 2017 is de single Dikke Auto's inclusief video en akoestische B-kant uitgekomen en was meteen een succes: Dikke Auto's wordt nu standaard iedere show meegebruld. De EP De Moskou Sessie verscheen in maart 2018. Deze EP was een proeftuin voor de opnamen van het volgende album, tegelijk ingespeeld met zo min mogelijk overdubs. Op 1 mei van dit jaar 2019 verscheen dan De Staat Van Het Avondland. Hiermee slaat de band een nieuwe weg in: meer garage/noise invloeden en zwaardere teksten. Guido Aalbers (Queens Of The Stone Age, Coldplay) heeft de productie voor zijn rekening genomen, waarna Andy VanDette (Porcupine Tree, Rush) de mastering gedaan heeft.

De Brabantse Primus is een typering die blijkbaar ooit bedacht is, en vervolgens vaker is overgenomen, en door de band omarmd. De nummers van dit album waarop dat daadwerkelijk van toepassing blijkt te zijn, zijn wel precies die waardoor mijn aandacht werd getrokken. Die slappende basgitaar, het weirde gitaarwerk, swingende drums en goed verstaanbare praat-zang (al is het Hellemonds, hahaha) zijn toch zeker vergelijkbare elementen. Tracks als De Wraak Van Kurt Cobain, Florian en vooral Henri (damn, die bas!) doen het voor mij helemaal wat dat betreft. De droog-komische of ronduit humoristische teksten met een serieuze twist zijn ook van serieuze meerwaarde. Ook Simon Smit (wederom een grappige tekst) en De Babyboomers Van Tegenwoordig vind ik heerlijke tracks.

In puur muzikaal opzicht is een nummer als 2034 (Maakbare Maatschappij) net iets andere koek, al barst deze ook van de aanstekelijke funk uit z'n voegen. Het is hier vooral de tekst die de show steelt; echt de moeite waard om je in te verdiepen vind ik. Jammer Maar Helaas, geheel volgens de titel, niet zo'n bijzonder nummer, maar ach, het kan niet constant raak zijn. Ook afsluiter Minimalist grijpt me niet helemaal (al zitten er toch ook wel weer leuke Primus-momentje in) maar doet echt geen afbreuk aan de tot dan toe zeer positieve ervaring.

Tja, kort maar krachtig: ik word echt helemaal gegrepen door zowel teksten als muziek (grotendeels dan toch) op De Staat Van Het Avondland. Ook eerdere releases van Dada's Troost heb ik opgezocht en beluisterd (De Oude PTT!) en dan blijkt dat de band toch al een aardig poosje op deze koers zit. Ik ben blij dat ik Dada's Troost heb leren kennen. Liefhebbers van Primus moeten dit serieus een kans geven. Niet omdat dit Helmondse gezelschap die band na-aapt, Dada's Troost heeft namelijk wel degelijk een eigen identiteit, maar omdat ze ook gewoon net zo geweldig klinken!

Pieter van den Berkmortel - zang, basgitaar

Marc Bruijn - drums, percussie, zang

Dirk van Duijnhoven - gitaar, zang