Loading...

Dangerous Project - Cosmic Vision

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-05-2020

Tracklist

01. Evil Strike
02. Hide In The Shadows
03. Burning Angel
04. Cosmic Vision
05. Keeper Of The Sun
06. The Fire In My Heart
07. She Doesn't Believe In Love
08. Never Surrender
09. Into The Eternity
10. Point Of No Return
11. Guardian Del Sol [Bonus]
12. El Fuego En Mi Corazón [Bonus]

Dangerous Project is een mij onbekende band uit Peru of all places. Opgericht in 2015 komt de band begin dit jaar met debuutalbum Cosmic Vision. In eerste instantie op bescheiden schaal in eigen beheer, inmiddels is de band in diverse regio's opgepikt, onder anderen door het Nederlandse label Shaded Moon. Dangerous Project is geen jonge band, de diverse muzikanten hebben al de nodige ervaring opgedaan in andere (Peruaanse) bands, waaronder ook in het tribute-circuit.

Het etiketje dat bij deze muziek past heet neo-klassieke power metal; daarnaast zijn er volop raakvlakken met traditionele heavy rock en metal. Dat vertaalt zich in overdadig toetsenwerk en flitsend gitaarwerk (ook in duel met elkaar) op een bedje van pakkende ritmes en een spierballentempo. De bijbehorende zang is clean maar krachtig. De band is ooit begonnen als Yngwie Malmsteen-tribute, daarmee hebben we direct een goede muzikale vergelijking te pakken. Maar ook covers van Deep Purple, Rainbow, Europe, Journey, Alcatrazz, Scorpions zijn de muzikanten niet vreemd.

Na intro Evil Strike (een veelzeggende gitaarsolo, net als Point Of No Return, dat het reguliere album afsluit) gaat het met Hide In The Shadows voortvarend van start in het welbekende galopperende tempo. Het lijkt bijna wel of je een Europese (power) metalband a la jaren '80 hoort, ware het niet dat zanger Jose Gaona er een beetje een accent op na houdt. Niet storend, wel charmant eigenlijk. Bovendien overtuigt hij met z'n sterke, krachtige zangstem, daar kan menig collega nog een puntje aan zuigen.

Helaas vind ik de muziek op zich wat voorspelbaar. In sommige nummers vliegt de band echt uit de bocht met een overdaad aan solo's, van zowel gitaar als toetsen, zoals bijvoorbeeld Hide In The Shadows en titelnummer Cosmic Vision. Dat ligt niet aan het muzikale vakmanschap van de heren instrumentalisten, want dat is namelijk dik in orde. Maar het gaat ten koste van de drive en de toegankelijkheid van de nummers, ik vind het in elk geval niet prettig luisteren. Overdaad schaadt. Daar omheen horen we nog wat slappere tracks als de eenvoudige rocker Burning Angel, Never Surrender en Into The Eternity. Ook hebben we nog de ballad The Fire In My Heart (die als bonus ook nog in het Spaans op het album staat, net als Keeper Of The Sun / Guardian Del Sol) die me niet echt kan bekoren.

Met She Doesn't Believe In Love heb ik een stiekem persoonlijk hoogtepuntje te pakken, maar het is een spaarzaam pluspunt. Hoe goed de heren ook musiceren in technisch opzicht, op het gebied van compactere en meer pakkende nummers schrijven is nog wel wat winst te behalen in mijn beleving. Als debuut is het zeker niet slecht, maar de instrumentale krachtpatserij vind ik net wat te veel van het goede.

Jose Gaona - Vocals

Oscar J. Martin - Guitar

Eddy Geott - Bass

Adnagun Franco - Drums

Luber Elend - Keyboards