Loading...

Darius - Clôture

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-04-2018

Tracklist

01. Glaucal
02. Charlotte
03. Pipistolet
04. Trace

Qua genre-aanduiding gooi ik post-rock en -metal vaak op een hoop. Dat lijkt me ook best van toepassing op de muziek van het Zwitserse Darius, dat zo'n beetje daar tussen en omheen lijkt te musiceren. En dan ook nog volledig instrumentaal. Clôture is de opvolger van het in 2015 verschenen Grain, en mijn kennismaking met het vijftal.

Juist door het ontbreken van zang is het belangrijk dat alle instrumenten optimaal benut worden en voor de dag komen; en dat de composities zodanig spannend worden ingericht dat de luisteraar geboeid blijft. Als ik mezelf na ga slaagt Darius daar in beide aspecten niet volledig in. Al zitten er aardig wat verschillen tusen de diverse tracks.

Ik vind het opvallend dat juist de kortere (vijf minuten) opener Glaucal moeite heeft om te blijven boeien; dat belooft niet veel goeds voor de langere composities die nog moeten komen. Charlotte bevestigt helaas dat gevoel, want heeft wel erg veel moeite om op gang te komen; vervolgens vind ik het een wat plichtmatige track. De opbouw is interessant bedoeld, maar hoor je als geoefend luisteraar al van ver aankomen.

Interessanter wordt het al met het noisy intermezzo Pipistolet, waarna afsluiter Trace zicht tot de meest interessante compositie van Clôture ontpopt. Hierin gebeurt lekker veel, klopt de dynamiek, en dwaal ik niet af met mijn gedachten. Des te meer valt dan helaas op dat de afstemming van de verschillende instrumenten niet optimaal is, waar met name het drumwerk onder te lijden heeft. Laat dat echter een detail zijn, waarbij als excuus mag gelden dat de muziek in een paar dagen tijd live op band is geknikkerd. En grappig genoeg vermeldt de bandcamp-pagina dat de tape gemixt en gemasterd is in juli en september van dit jaar. Waarvoor hulde!

Helaas heeft Darius met Clôture niet het meest spannende werk afgeleverd dat er in dit genre te krijgen is. Ik begrijp prima wat er allemaal gebeurt, maar deze EP is mij niet interessant genoeg. Zowel qua opbouw als invulling mag het allemaal wel wat spannender, waarbij meer aandacht mag worden besteed aan de dynamiek.

Sylvain Aebischer - Guitar

Julien Bernard - Drums

Alan Brunetti - Guitar

Daniel Huguenot - Bass

Yannick Neveu - Guitar