Loading...

Dark Quarterer - Pompei

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-12-2020

Tracklist

1. Vesuvius
2. Welcome to the Day of Death
3. Panic
4. Plinius the Elder
5. Gladiator
6. Forever

Dark Quarterer is onder die naam al sinds 1980 actief, maar heeft de roots, toen nog als een coverband met de naam Omega R, zelfs al in 1974 liggen. In 1987 kwam de band met het zelfgetitelde debuutalbum, waarna door de jaren heen vrij onregelmatig albums bleven verschijnen. En ik heb nog nooit van deze band gehoord! Dat moet ik dan maar gaan goedmaken met hun achtste langspeler Pompei. Dit blijkt - je raadt het bijna niet - een conceptalbum over de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus, geïnspireerd door de Italiaanse schrijver Alberto Angela, wiens boek "De laatste drie dagen van Pompei" in 2014 de basis werd waarop de band het concept van hun album bouwde.

Epische metal van een van de best bewaarde geheimen uit Italië, voorzien van veel drama en onberispelijk muzikaal vakmanschap; laat dat allebei maar aan de Italianen over. Het album werd in januari en februari opgenomen in de eigen W.R.S. Studio's in Piombino, Italië. Zang en keyboards werden in mei vastgelegd door geluidstechnicus Andrea Ramacciotti, met mastering verzorgd door Alex Marton van First Line Studio in Follonica. Het album wordt verteld vanuit verschillende gezichtspunten, waaronder de vulkaan zelf, die dient als een levende en denkende entiteit die voortdurend nodig is om zichzelf te verlossen van diepe pijn.

De leden van Dark Quarterer zijn blijkbaar behoorlijk kieskeurig als het op componeren aankomt, geneigd om tientallen ideeën weg te gooien totdat een nummer volledig is gerealiseerd. Dit verklaart mede de grillige, min of meer beperkte productiviteit van de band. De zes nummers die Pompei uiteindelijk gehaald hebben vormen dan ook het beste dat de band op dit moment te bieden heeft. Een omhullend concept verpakt in atmosferische doom en uitdagende epische heavy metal, op zoek naar avontuur en drama in de muziek.

Dark Quarterer is nou echt zo'n band die uit het obscure epische / doom / donkere heavy metal-vaatje tapt. Als uitzondering bij deze overeenkomst met de meeste Cruz Del Sur-bands laten de Italianen ook nog wel een progressief trekje horen. Dit moeten we niet overdrijven, maar het aspect is zeker waar te nemen - luister daarvoor maar eens naar Panic, met z'n aparte ritmiek. Wat mij zelf verder enorm aantrekt is de inzet van het orgel, dat in atmosferisch opzicht echt een meerwaarde is. Sterker nog: dat is wat mij direct opviel bij de eerste luisterbeurt; meteen met opener Vesusvius werd ik door de muziek gegrepen. Het geeft de muziek precies dat mystieke, obscure, en heerlijke old school gevoel.

Soms doet de muziek ook wel wat musical-achtig aan, zoals afsluiter Forever laat horen. De koorzang past daar heel goed bij. Ik heb het idee dat Dark Quarterer vooral wil vertellen, al vind ik de muzikale omlijsting zeker niet verkeerd. En begrijp me goed: dit is wel degelijk een serieus te nemen metalband. Zoals ik al wel vaker heb geconstateerd: epiek en drama passen Italianen goed. Dat maakt Pompei tot een sterk metal-album dat vooral draait om het verhaal en de bijbehorende sfeer, waarbij die verschillende invalshoeken elkaar versterken. Ik ben enorm positief verrast!

Gianni Nepi - Bass, Vocals

Paolo "Nipa" Ninci - Drums

Francesco Sozzi - Guitars

Francesco Longhi - Keyboards