Loading...

DayGlo Mourning - Dead Star

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-02-2021

Tracklist

1. Dead Star
2. The Offering
3. Bloodghast
4. Faithful Demise
5. Ashwhore
6. Witches' Ladder

Soms landt een band gewoon met zo'n impact dat hun momentum hen in onmiddellijke herkenning brengt. DayGlo Mourning uit Atlanta is precies die band - niet lang na hun titelloze debuut tekenden ze op de stippellijn bij de gevestigde connaisseurs Black Doomba Records, dat sindsdien hun thuislabel is. Nu is het tijd voor een nieuwe plaat om het beste te laten horen van wat ze te bieden hebben.

Mij kun je in elk geval altijd wakker maken voor een lekker potje stoner / doom. Grappig genoeg dacht ik bij het zien van de albumhoes direct aan een release van het Italiaanse label Heavy Psych Sounds. Niet zo gek, want ook dat label grossiert in stoner, doom en psychedelische releases, waarvan ik er in de loop der jaren met een aantal interessante heb kennis gemaakt. En de cover blijkt inderdaad afkomstig van een Italiaanse artiest. Achteraf zal me blijken dat deze sound ook echt alle positieve overeenkomsten laat horen met de fijnere bands uit de Heavy Psych-stal.

Het powertrio trakteert de luisteraar op redelijk klassieke doom, voorzien van veel fuzz en distortion, en een wat rauwe productie. De soms wat schreeuwerige vocalen voegen ook nog een snufje sludge toe. Zo hoor je dus een samenballing van diverse zwaardere substijlen; DayGlo Mourning schotelt dus allesbehalve lichte kost voor. Ook wordt daar nog wel een vleugje psychedelica aan toegevoegd.

Opener Dead Star overtuigt direct met bovenstaande ingrediënten, en voegt daar ook nog een volvette groove aan toe. Ondanks de logheid is het daarmee een nog best pakkend nummer. Mij heeft de band in elk geval direct beet. Natuurlijk kan dit geluid niet zonder een aanwezige basgitaar; die mag zich dan ook onderscheiden in bijvoorbeeld The Offering (met - heel old school - een korte talkbox-solo!) en Faithful Demise. Hieruit ontstaat een aangename wisselwerking met de gitaar. Overigens delen de beide snaren-bespelers ook de vocale partijen.

Tussen de zes composities zit echt geen mindere, wel heb ik een stiekem favorietje in de vorm van afsluiter Witches' Ladder. Dit is echt zo'n heerlijk log, dreinend nummer dat model staat voor deze stoner-doom-stijl, inclusief semi-cleane hysterisch klinkende vocale voordracht. De riffs grooven als een malle, m'n hoofd kan niet anders dan meeschudden, en de armen willen alleen maar mee-slaan met de drumstokken. DayGlo Moirning is met hun tweede album Dead Star voor mij een daverende verrassing!

Ray Miner - Drums

Jerimy McNeil - Bass, Vocals

Joseph Mills - Guitar, Vocals